Det finns många länder i världen men vi listar här de minsta länderna. Vår källa på de dessa kommer från The World Factbook som är utgiven av amerikanska CIA (”Minsta länderna”).

10. Malta

Malta

Malta | Bild av praktyczny_przewodnik @ Flickr

Malta ligger i södra Europa, och är Europas sydligaste land. Huvudstaden heter Valletta. Malta består av sju öar, varav de tre största är befolkade: Malta, Gozo och Comino. Landet är beläget 333 km nordost om Tunisien och 93 km söder om Sicilien.

1921 fick Malta ett begränsat självstyre. 2004 blev Malta medlem i Europeiska unionen. Malta är en parlamentarisk republik och nuvarande president, sedan den 4:e April 2014, är Marie Louise Coleiro Preca. Coleiro Preca är den yngsta president Malta någonsin haft och hon tillhör socialdemokratiska partiet Partit Laburista.

Landet har två nationella språk engelskan och maltesiska. 98% av landets befolkning är romersk-katolsk. Hela landets yta är totalt 316 km² och befolkningsmängden är ungefär 430 000.

Maltas flagga

Maltas flagga

9. Maldiverna

Maldiverna

Maldiverna | Bild av sackerman519 @ Flickr

Maldiverna är en östat i norra Indiska oceanen som består av 26 atoller. Varav 200 av de hela 1152 öarna är bebodda. Beläget 700 km syd-väst om Sri Lanka och 400 km syd-väst om Indien. Huvudstaden Malé ligger på huvudön som bär samma namn.

Landet är ett populärt resmål tack vare sina kritvita stränder, turkosa vatten och avkopplande miljö. Maldiverna är även ett populärt resmål för många par som väljer att resa hit på sin smekmånad.

Från 1887 var landet ett Brittiskt protektorat men 1965 blev landet ett självstyre. Maldiverna är en republik där även presidenten är regeringschef, presidenten väljs in i fem års perioder.

Landets officiella språk är dhivehi men engelskan används mer och mer i skolan och handel. Maldivernas statsreligion är sunnimuslimsk och inga andra religioner är tillåtna. Befolkningsmängden är ungefär 390 000 och landets yta 298 km².

Maldivernas flagga

Maldivernas flagga

8. Saint Kitts och nevis/Saint Christopher och Nevis

Saint Kitts och nevis

Saint Kitts och nevis | Bild av christinehawks @ Flickr

Landet ligger i Västindien, Nordamerika och består av två vulkansika öar. Huvudön Saint Kitts med sina 168 km² och Nevis på 93 km². Öarna skiljs åt av ett 3km brett sund kallat The Narrows. Huvudstaden Basseterre ligger på den största ön Saint Kitts.

Britter bosatte sig på öarna redan 1423 och 1967 fick landet självstyre. Landet är en självstyrande stat sedan 1983 och 1998 gjordes en folkomröstning på Nevis för att bli självständigt från Saint Kitts, något som dock inte skedde. Landet är ett brittiskt samvälde och Storbritanniens drottning Elizabeth II är statschef i landet.

Här talas engelska som officiellt språk och i landet bor endast ungefär 52 000 på 261 km².

Saint Kitts och nevis flagga

Saint Kitts och nevis flagga

7. Marshallöarna

Marshallöarna

Marshallöarna | Bild av mrlins @ Flickr

I mikronesien i Stilla havet ligger de ca 1152 öarna som utgör Marshallöarna, de 1152 öarna är fördelade över 29 atoller och 2 ögrupper, Raliköarna i väst med 15 atoller och Rataköarna med 14 atoller. Öarna består av korallkalk och sand. De största huvudöarna har alla bildats från korallrev som växt upp vid undervattensvulkaner, och ingen punkt på öarna är högre än 10m över havet. Öarna drabbas ofta av orkaner och flodvågor.

På två av de större atollerna, Bikini och Enewatak utförde USA 1946-1958 kärnvapenprov som fick enorma skador och än idag pågår röjningsarbetet i Bikiniatollens lagun efter dessa kärnvapenprover. Än idag kräver invånarna kompensation efter de 66 provsprängningar som gjordes på atollerna.

Öarna har varit befolkade sedan omkring 2000 f. Kr, men namnet fick öarna 1788 av den brittiske upptäcksresaren John Marshall. Landet fick sitt självstyre 1979, och 1986 blev det en självständig stat efter att ha styrts av USA i över 40 år. Marshallöarna är ett parlamentariskt presidentsystem där alla medborgare över 18 år får rösta och presidenten väljs in i fyra års perioder.

Här är jordbruk och fiske två viktiga inkomstkällor men turistnäringen som 10% av befolkningen jobbar med är landets största inkomstkälla.

Landet har två officiella språk, engelskan och marshallesiska. Hela landets areal är 181 km², och här bor idag omkring 73 000 människor.

Marshallöarnas flagga

Marshallöarnas flagga

6. Liechtenstein

Liechtenstein

Liechtenstein | Bild av jries @ Flickr

Den konstitutionell monarkin (monarki med mycket begränsade befogenheter, likt Sverige) Liechtenstein ligger beläget i alperna mellan Schweiz och Österrike och är ett av de minsta länderna i Europa. Det officiella språket är tyska. Bank- och finanssektorn är av stor betydelse för landet, likt grannlandet Schweiz. Det var länge ett populärt skatteparadis tack vare den låga skatten och 2011 skrevs ett informationsutbytes avtal med Sverige.

Landet var neutralt under såväl första som andra världskriget och avrustade militären redan 1868. Kvinnlig rösträtt infördes 1984. Parlamentet i Liechtenstein som består av 25 representanter väljs av folket vart fjärde år. Det är ett ministerråd på 5 personer som ansvarar för dagliga politiska händelser. Landet är en så kallad konstitutionell monarki med en statschef (furste). Fursten har fortfarande mycket makt i landet och kan bland annat lägga sitt veto mot nya lagar, alltså stoppa lagar.

Landet har en total areal på 160 km², och landets befolkning uppskattas till omkring 37 600 personer.

Liechtensteins flagga

Liechtensteins flagga

5. San Marino

San Marino

San Marino | Bild av cebete @ Flickr

Republiken San Marino ligger på den Apenninska halvön i södra Europa och är helt omsluten av Italien. Landet tillhör ett av de minsta länderna i Europa och invånarna kallas sanmarinier. Huvudstaden har samma namn som landet San Marino och här är italienska officiellt språk.

San Marino grundades år 300 då helige Marinus från Rab flydde från den romerske kejsaren. Under medeltiden i Italien fanns många stadsstater och San Marino är den enda som finns kvar idag. Landet är än idag i valutaunion med Italien och har därför euro som valuta. Här finns inga järnvägar eller flygplatser men landet har en helikopterplatta.

Statsskicket i San Marino är unikt i sitt slag, två statschefer sitter på posten samtidigt och de två väljs av regeringen i 6 månadsperioder. Dessa val till statschefs posterna sker 1 april och 1 oktober varje år.

Landet är otroligt litet bara 61 km², och omkring 33 000 bor i landet.

San Marinos flagga

San Marinos flagga

4. Tuvalu

Tuvalu

Tuvalu | Bild av mrlins @ Flickr

Är ett litet land i polynesien i sydvästra Stilla havet. Här är de officiella språken engelska och tuvaluanska, och landet är en parlamentarisk monarki inom det brittiska samväldet och har därmed samma drottning som Storbritannien, Elizabeth II. Landet har diskuterat sedan 1992 att gå över till att bli en rebuplik.

Landet består av 6 korallatoller och 3 korallöar, de 3 största är Vaitupu, Nanumea och Nukufetau. Huvudatollen heter Funafuti och här ligger huvudstaden med samma namn. Namnet Tuvalu kommer från ordet Tuvalu som betyder grupp om åtta och syftar på att 8 av de 9 atollerna ursprungligen var bebodda.

2000 förhandlade Tuvalu fram ett kontrakt där man under 12 år hyrde ut sin toppdomän .tv för 50 miljoner amerikanska dollar.

I landet bor omkring 11 000 människor och hela landets yta är 26 km².

Tuvalus flagga

Tuvalus flagga

3. Nauru

Nauru

Nauru

Rebubliken Nauru är världens minsta oberoende republik och består av en ö i Stilla havet, det är världens tredje minsta land, och det land utanför Europa som är det minsta. Nauru är en korallö med vulkaniskt ursprung, korallbasen som Nauru ligger på går omkring 2000 meter under havsytan och högsta punkten Command Ridge når idag cirka 71 m över havet. Huvudstaden heter Yaren och landet har två officiella språk, engelska och nauriska.

Landet har tidigare varit rikt tack vare sina fosfatfyndigheter som exporterades runt om i världen som gödsel. Nu är dock dessa resurser nästan slut och framtiden är osäker. Under 1990-talet försökte landet agera skatteparadis för att locka till sig intäkter, försöken avbröts dock i juli 2004.

Landet har det högsta antalet överviktiga människor i världen, hela 97% av männen och 93% av kvinnorna är överviktiga eller sjukligt feta och 40% av befolkningen lider av diabetes, även det högst i världen.

1968 blev Nauru självständigt från Australien och 1999 medlem i FN.

Landet är det tredje minsta i världen och endast 21 km² stort men en befolkningsmängd på omkring 9500.

Naurus flagga

Naurus flagga

2. Monaco

Monaco

Monaco | Bild av sfreni @ Flickr

Beläget vid södra frankrike, Europa, ligger den lilla konstitutionella monarkin Monaco. Monaco ligger precis vid Franska rivieran, medelhavet och det allmänna välståndet i landet är gott. Landet är det mest tätbefolkade landet i världen med en yta på 2,02 km² och omkring 37 000 invånare. Landet är världens näst minsta till yta.

Familjen Grimaldi har regerat här sedan 1297 och nuvarande furste heter Albert II. Landet har styrts som en konstitutionell monarki sedan 1911 där fursten är statschef. Lagstiftande rådet styrs av en statsminister som styr en regering på 4 personer.

Det officiella språket är franska men även italienska, engelska och monegaskiska talas. Valutan i landet är euro men landet är inte med i EU.

Landet har ingen inkomstskatt, låga skatter för företag och är känt för att vara ett skatteparadis. Huvudstaden heter precis som landet, Monaco.

En av Monacos huvudnäringar är turismen, landet är känt för sitt vackra väder, dess kasino (Monte Carlo) och den livsstil och aura som omger landet. Här gick även det prestige fyllda loppet Monte Carlo Rally av stapeln sedan 1911, länge känt för att vara ett av de mest prestigefyllda och tuffaste loppen. Monaco är även känt för sitt Formula 1 lopp Monaco Grand Prix som idag är det enda lopp som körs helt på allmänna vägar.

Monacos flagga

Monacos flagga

1. Vatikanstaten

Vatikanstaten

Vatikanstaten | Bild av tisbe @ Flickr

Vatikanstaten är en självständig stadsstat belägen i Rom, Italien. Namnet kommer från Vatikanberget i Rom och 1984 skrevs Vatikanstaden, landets huvudstad, in i Unescos världsarvslista. Här är det officiella språken italienska och latin.

Landet upprättades 1929 genom Lateranfördraget som gav påven och ledningen för den romersk-katolska kyrkan oberoende från det italienska kungariket efter en mångårig konflikt. Påven är kyrkans högsta ledare och företräder den heliga stolen, ett rättssubjekt skilt från Vatikanstaten. Genom den heliga stolen upprättar kyrkan sina diplomatiska relationer med andra stater och internationella organisationer.

Landet är en absolut monarki och styrs av påven, den romersk-katolska kyrkans högsta ledare. Landets inkomster kommer från försäljning till turister, inträde till Vatikanens museum och försäljning av olika skrifter. Landet är inte med i EU men har euro som valuta.

Landet är det absolut minsta i världen med en areal på endast 0,44 km² och här bor omkring 800 människor varav 450 är medborgare. Antal invånare per km² är 1818 vilket gör landet till det sjunde mest tätbefolkade i världen.

Vatikanstatens flagga

Vatikanstatens flagga


Alla bilder vi använder på Topp10Listor.se är licensierade under en Creative Commons-licens eller är i Public domain (”allmän egendom”.) De får därmed kopieras fritt eller sålänge upphovsman anges (se respektive bild för mer information). Vi reserverar för fel och ändringar.