Banker som koncept kan spåras tillbaka hela vägen till antiken, och våra moderna banker har fungerat i princip på samma sätt ända sedan 1400-talet. Då liksom nu är bankernas roll att hantera dina pengar, bevilja lån, växla valutor, med mera.

Många banker har kommit och gått under århundradena, men vissa av dem är faktiskt fortfarande aktiva.

Här är de 10 äldsta bankerna i världen, som fortfarande håller igång sin verksamhet.

10. Caja Madrid: 1702

Sparbanken Caja Madrid slog upp portarna 1702, och frågan är om de anställda då kunde tänka sig att det fortfarande skulle gå att göra bankärenden där 300 år senare.

9. Bank of Scotland: 1695

Det skotska parlamentet grundade Bank of Scotland 1695, och sedan har ingenting förändrats.

8. Bank of England: 1694

Bank of England, den brittiska centralbanken, grundades bara ett år tidigare än Bank of Scotland, som en privatbank. Det skulle dröja fram till 1946 innan banken förstatligades. Bank of England har liksom då den grundades till uppgift att stödja regerings ekonomiska politik. Dessutom förvaltar de den 310 ton tunga guldreserven.

7. Coutts: 1692

Coutts är en annan engelsk bank med några hundra år på nacken. Den grundades 1692 av skotten John Smtih och drevs i familjens regi. John Smiths barnbarn Penny drev under några år banken med sin make James Coutts. Då hette banken Campbell & Coutts. När Penny dog passade dock James på att slopa Campbell ur namnet och sedan dess har banken kort och gott hetat Coutts.

I dag ägs banken av Royal Bank of Scotland.

6. Barclays: 1690

Barclays är den näst äldsta av de brittiska bankerna på listan. Den grundades av John Freame och Thomas Gould 1690, men blev känd som Barclays först 1736, då Johns svärson James Barclay blev delägare. Nu för tiden är Barclays en av de största multinationella bankerna i världen.

5. Metzler Bank: 1674

Metzler Bank, eller Bankhaus Metzler, är en tysk privatbank. Den började dock som ett handelsföretag, och det dröjde till 1760 innan företaget blev en bank.

4. C Hoare & Co: 1672

Den lilla privatbanken C Hoare & Co grundades 1672 av Sir Richard Hoare och ägs fortfarande av familjen. I dag är det den tionde och elfte generationen som styr spakarna.

3. Sveriges Riksbank: 1668

Sveriges centralbank, Riksbanken, är den tredje äldsta ännu aktiva banken i världen, och av många anses den vara äldsta centralbanken. Sedan 1968 ger Riksbanken ut ett pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

2. Berenberg Bank: 1590

Den tyska banken Berenberg grundades i Hamburg, och ägs fortfarande av ättlingar till familjen Berenberg. Hans och Paul Berenberg, som grundarna hette, kom från Nederländerna, och har varken stängt portarna eller bytt logotyp sedan öppnandet 1590.

1. Banca Monte dei Paschi di Siena: 1472

Italiens näst största bank är också världens äldsta ännu opererande. Banca Monte dei Paschi di Siena grundades 1472 och kan därmed i teorin ha haft Leonardo da Vinci som kund.

Kan du gissa vilket som är det högsta berget i Europa? Det ligger inte i Sverige, så mycket kan vi säga.