Visste du att risken att dödas av blixten är betydligt högre än att bli uppäten av en krokodil?  

Eller att om vi inkluderade människan bland de djur i världen som dödar flest människor varje år så skulle vi hamna på andra plats?

Trots att det alltså är relativt liten risk att bli dödad av just ett vilt djur finns det några arter som är mer blodtörstiga än andra.

Här är de 10 farligaste djuren för i världen för oss människor.

10. Varg

Varg

Vargen må vara ett av de djur som dödar flest människor varje år. Det betyder dock inte att du behöver vara särskilt skraj för att gå ut i skogen. Det är nämligen bara omkring 10 personer som dödas av vargen varje år – i hela världen.

9. Lejon

Lejon

Lejon är ett av de rovdjur som många säkerligen tänker på när vi pratar om farliga djur. Dessa jägare tvekar inte om de är hungriga eller känner sig hotade av oss människor. 250 människor får årligen sätta livet till när djungelns konung går till attack.

8. Flodhäst och elefant

Två exotiska tungviktare får dela på åttondeplatsen. De här till synes fredliga djuren går inte sällan till attack mot människor som kommer för nära. Kanske är det just flodhästens och elefantens lugna och fredliga utseende som gör att de dödar runt 500 människor var årligen.

7. Krokodil

Krokodil

Krokodilattacker är faktiskt mer ovanliga än vad man kan tro. Det beror säkerligen till stor del på att människor är väl medvetna om att man bör hålla sig borta från krokodiltäta vatten. En annan orsak till att rapporter om dödliga krokodilattacker är antagligen också att många av dem sker i fattiga och avlägsna delar av världen. Nyheterna om krokodilattacker når helt enkelt alltså inte alltid våra medier. Det vi vet i dag är krokodiler åtminstone dödar ett tusental personer varje år.

6. Bandmask

Bandmask

Bandmasken, eller binnikemasken som den också kallas, är en riktig mördare. Kanske inte på samma vis som en aggressiv flodhäst, men alltjämt med tusentals människoliv på sitt samvete varje år. Masken tar sig in i människokroppen genom mat eller vatten som den lagt sina ägg i. Väl inne kan den ställa till med svåra infektioner som tar upp emot 2000 människoliv per år.

5. Skorpion

Skorpion

Att ett djur är litet på jorden betyder inte nödvändigtvis någonting för dess farlighet. Det ska sägas att alla skorpioner inte är giftiga nog att dräpa en människa med sitt gift. Men det finns två som är det, och de dräper över 3000 människor varje år. De du ska hålla särskild uppsikt över är den brasilianska gula skorpionen och den israeliska guldskorpionen, som av naturliga skäl även ibland kallas för dödsskorpion.

4. Tsetsefluga, rovskinnsbagge och sötvattenssnigel

sötvattenssnigel

Tre till synes små och ofarliga kryp delar fjärdeplatsen. De tar livet av 10 000 personer var varje år. Hur de går till väga? Tja, om du måste veta…

Tsetseflugan sprider en särskild parasit som orsaker sömnsjuka hos oss människor. Som om det inte vore nog kan parasiten ta sig vidare genom blod-hjärnbarriären och orsaka svår sjukdom. Den oturliga människan som drabbas kan då hamna i koma för att slutligen dö.

Rovskinnsbaggen biter gärna oss människor i läpparna och ögonen. Och som det inte vore nog lämnar den ofta även sin avföring, som innehåller en parasit, i närheten av bettet. De flesta klarar sig med svullnad, utslag, trötthet och illamående. Men i vissa fall kan obehandlad sjukdom till följd av baggens bett leda till hjärt- eller hjärnproblem och slutligen död.

Sötvattenssnigeln tar även sina tiotusen liv varje år genom att sprida en parasit i sötvatten. Det kan leda till schistosomiasis, eller snäckfeber, som i värsta fall leder till döden. Man bör dock komma ihåg att omkring 200 miljoner människor världen över tros vara infekterade med snäckfeber i dag. Antalet fall som faktiskt leder till döden är alltså sällsynta.

3. Hund

Hund

25 000 människor dör årligen på grund av hund, och då är det rabies som är boven i dramat i de allra flesta fall. Rabies är en obotlig virussjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Undvik att klappa gatuhundar, oavsett gullighetsgrad, är därmed vårt råd.

2. Orm

Inlandstaipan

Den giftigaste ormen i världen är inlandstaipanen. I ett enda bett produceras så mycket gift från den här ormen att det skulle räcka till att döda hundra människor eller två afrikanska elefanter. Inlandstaipanen är dock inte ensam om att döda människor, utan andra ormar som svart mamba, kobra och brunorm bidrar också.  Allt som allt dör 50 000 människor av ormbett varje år.

1. Mygga

Mygga

Myggan är liten, tyst, effektiv och sprider hemska sjukdomar och parasiter med sina stick. Omkring 725 000 (!) människor dör varje år till följd av myggor som sprider malaria, gula febern och andra hemskheter.

Det gör myggan till det överlägset farligaste djuret för oss människor.