Här kommer de 10 bästa romantiska filmerna från 2015. Statistiken är hämtad från webbplatsen IMDB.

10. Paper Towns

Paper Towns är en romantisk drama.

Filmen är baserad på den amerikanske författaren John Greens bok med samma namn. I filmen följer vi två tonåringar, Quentin (Nat Wolff) och hans granntjej Margo (Cara Delevingne). Efter en natt fylld av äventyr försvinner Margo, men efter sig har hon lämnat ledtrådar. Quentin och hans vänner ger sig då ut på sitt livs äventyr, kommer de finna Margo?

Regissören heter Jake Schreier och har tidigare bland annat regisserat Robot & Frank från 2012.

Läs mer om filmen på IMDB eller Rotten Tomatoes.

9. Focus

Focus är en romantisk komedi.

I denna film möter vi Will Smith i rollen som Nicky Spurgeon, en bedragare av rang som möter Jess Barret spelad av Margot Robbie. Jess är en amatör i bedrägerier och Nicky bestämmer sig för att lära upp henne. De två blir romantiskt involverade men saker blir komplicerade genom Nickys val av yrke som professionell lögnare och fuskare och de två går skilda väger. Tre år senare möts de igen, och saker blir röriga.

Filmen är regisserad av Glenn Ficarra och John Requa. De har tidigare samarbetat och regisserat Bad Santa från 2003 och I Love You Phillip Morris från 2009.

Läs mer om filmen på IMDB eller Rotten Tomatoes.

8. Crimson Peak

Crimson Peak är en romantisk skräckfilm.

Edith Cushing (Mia Wasikowska) är bara en liten flicka 1887 när hennes mamma går bort, men mamman fortsätter vaka över henne även framöver. När Edith blir äldre är hon en aspirerande författare och hon slits mellan kärleken till två män. Hennes barndoms stora kärlek och en mystisk främling, samtidigt kämpar hon för att bli fly från spöken från det förflutna. Hon sveps bort, till ett hus som andas, blöder och framför allt kommer ihåg.

Crimson Peak regisserades av Guillermo del Torro, en regissör som först slog igenom i hemlandet Mexiko med filmen Cronos från 1993 vann hela nio Academy awards i Mexiko. Han har även regisserat filmer som Blade II från 2002 och Hellboy från 2004.

Läs mer om filmen på IMDB eller Rotten Tomatoes.

7. Cinderella

Cinderella är en romantisk fantasy film.

Cinderella är en film av Disney som baseras på sagan om Askungen i Bröderna Grimm samt Charles Perrault versioner. Cinderella spelas av Lily James vars pappa dör när hon är ung och hon får finna sig i att hennes elaka styvmamma spelad av Cate Blancheff tar hand om henne. Hennes styvsystrar är inte bättre än sin mor och gör livet surt för Cinderella. Hon ger dock aldrig upp och hennes liv vänder när hon möter en flott främling.

Cinderella är regisserad av Kenneth Branagh som tidigare regisserat flera filmer men en av de är Thor från 2011. Filmen nominerades även till en Oscar för bästa kostym 2016, men vann inte.

Läs mer om filmen på IMDB eller Rotten Tomatoes.

6. The Danish Girl

The Danish Girl är en romantisk drama.

The Danish Girl med svenska Alicia Vikander i den kvinnliga huvudrollen som Gerda Wegener handlar om hon och hennes man Einar (Eddie Redmayne). En man som efter att Gerda i Köpenhamn 1926 avbildar som en kvinna i en tavla. Filmen handlar om deras resa när Einar Wegener blir Lili Elbe, en pionjär för sin tid och bland de första i världen som försökte sig på en könskorrigerings operation. Följ deras spännande och omvälvande resa under tidiga 1900 talets Danmark.

Regisserade gjorde Tom Hooper tidigare känd för filmer som Les Misérables från 2012 som vann hela tre Oscars och The King’s Speech från 2010 som vann hela fyra Oscars. Med framgångarna tidigare filmer haft så gick det även bra för The Danish Girl på Oscars galan 2016, då vår svenska Alicia Vikander kammade hem segern för bästa kvinnliga huvudroll.

Läs mer om filmen på IMDB eller Rotten Tomatoes.

5. The Longest Ride

Filmen är en romantisk drama.

Den är baserad på den amerikanske författaren Nicholas Sparks roman med samma namn. Huvudrollerna spelas av Scott Eastwood i rollen som Luke Collins och Britt Roberts i rollen som Sophia Danko. Luke utövar tjurridning på professionell nivå, men skadas allvarligt efter en natts show. Efter att ha återhämtat sig från skadorna vill han återuppta tjurridningen och träffar då Sophia. Efter deras första dejt upptäcker de en bil kraschad i skogen, och de hjälper en äldre man ur vraket. Den mannen är Ira Levinson (Alan Alda) och Sophia besöker honom på sjukhuset, han berättar om sin avlidna fru och deras liv vävs samman.

The Longest Ride regisserades av George Tillman Jr.som tidigare regisserat exempelvis drama filmen Men of Honor från 2000.

Läs mer om filmen på IMDB eller Rotten Tomatoes.

4. The Lobster

The Lobster är en romantisk drama.

I en dystopisk framtid lever David (Collin Farrell) som blir lämnad av sin fru för en annan man. I denna värld säger lagen att singlar ska skickas till Hotellet för att finna en partner, lyckas de inte på 45 dagar så får det konsekvenser. De förvandlas till djur och skickas till skogen. Hur kommer det gå för David, lyckas han eller blir han utskickad.

Regissören heter Yorgos Lanthimos och detta är hans första engelskspråkiga film. Han är tidigare känd för bland annat Dogtooth från 2009 som nominerades för en Oscar inför Oscarsgalan 2011 för bästa utländska film.

Läs mer om filmen på IMDB eller Rotten Tomatoes.

3. The Age of Adaline

The Age of Adaline är en romantisk drama med fantasy inslag.

I början på 1900 talet lever Adaline Bowman (Blake Lively), när hon är med om en olycka som 29 åring slutar hon mirakulöst åldras. Hon lever med sin hemlighet i nära åtta årtionden utan att inleda nära relationer. Men så en dag möter hon Ellis Jones (Michiel Huisman) och hennes hemlighet hotas att avslöjas.

Filmen regisserades av Lee Toland Krieger som är känd för exempelvis The Vicious Kind från 2009 och Celeste & Jesse Forever från 2012.

Läs mer om filmen på IMDB eller Rotten Tomatoes.

2. Carol

Carol är en romantisk drama.

Filmen är baserad på amerikanska författaren Patricia Highsmiths roman med samma namn. Under 1950-talets New York lever Therese Belivet (Rooney Mara) och jobbar i ett varuhus, hon fotografer och drömmer om ett annat liv. En dag förändras hennes liv när hon blir attraherad av och inleder en romans med en äldre och vacker kvinna vid namn Carol Aird (Cate Blanchett). Detta komplicerar allt.

Filmen regisserades av Todd Haynes som tidigare regisserat exempelvis Far from Heaven från 2002, denna nominerades till fyra Oscars på galan 2003. Carol visades på filmfestivalen i Cannes 2015 och tävlade om guldpalmen, något den inte vann, men Rooney Mara tog hem priset som bästa kvinnliga skådespelare. Den nominerades även i hela sex kategorier vid Oscars galan 2016 men tog inte hem något pris den gången.

Läs mer om filmen på IMDB eller Rotten Tomatoes.

1. Brooklyn

Brooklyn är en romantisk drama.

Filmen är baserad på en roman med samma namn skriven av irländske författaren Colm Tóibín. På 1950-talet kommer unga kvinnan Eilis Lacey (Saoirse Ronan) till Brooklyn som irländsk emigrant i hopp om ett bättre liv för sig själv. Hon blir snabbt förälskad i en lokalbo men hennes förflutna kommer ikapp och hon måste välja mellan de båda länderna och livet de olika platserna medför.

Regisserades av John Crowley, känd för exempelvis Boy A från 2007. Filmen nominerades till tre Oscars inför galan 2016 men blev utan pris.

Läs mer om filmen på IMDB eller Rotten Tomatoes.


Alla bilder vi använder på Topp10Listor.se är licensierade under en Creative Commons-licens eller är i Public domain (”allmän egendom”.) De får därmed kopieras fritt eller sålänge upphovsman anges (se respektive bild för mer information). Vi reserverar för fel och ändringar.