På vår lista över de högsta bergen i Europa har vi valt att inte räkna med bergskedjan Kaukasus som ligger i Ryssland/Georgien, detta då Ryssland och Georgien även tillhör Asien. Vill du mot förmodan även veta mer om bergstopparna i Kaukasus, kika i notisen i slutet av artikeln.

10. Alphubel 4206 meter

Alphubel

Alphubel | Bild av photo_fiend @ Flickr

Alphubel är ett berg beläget i Mischabelbergen i de schweiziska alperna, med sin högsta punkt på 4206 meter hamnar Alphubel på plats 10 i vår lista. Högsta punkten på berget ligger på en platå som är istäckt året runt, i öst en del av Fee glaciären och bergets västra sidan är betydligt brantare och stenig. Närmaste byarna är Täsch och Saas-Fee, den senare är en populär skidort som har hållit deltävlingar i världscupen i såväl alpin skidåkning samt snowboard.

Berget bestegs första gången 9 augusti 1860 av Leslie Stephen och TW Hinchliff guidade av Melchior Anderegg och Peter Perren.

9. Zinalrothorn 4221 meter

Zinalrothorn | Bild av aiace @ Flickr

Zinalrothorn | Bild av aiace @ Flickr

Zinalrothorn är i likhet med vår plats 10 beläget i de schweiziska alperna och når en höjd på 4221 meter. Namnet har berget fått från byn Zinal beläget på norra sidan och det tyska ordet rothorn som på engelska betyder red peak. Berget ligger dock närmare till byarna Täsch och Zermatt än Zinal. Vid den västra foten av berget ligger Zinal glaciären och norr om berget finns Moming glaciären.

Berget bestegs av en av de som besteg Alphubel första gången, 4 år senare än Alphubel. Leslie Stephen hade denna gång den erfarna bergsbestigaren Florence Crauford Grove med sig till toppen och guidades av Jakob och Melchior Anderegg den 22 augusti 1864. Stephen skrev efter att ha nått toppen ”the nastiest piece of climbing I have ever accomplished.”

8. Finsteraarhorn 4274 meter

Finsteraarhorn | Bild av fischler @ Flickr

Finsteraarhorn | Bild av fischler @ Flickr

På plats 8 hittar vi ett berg som ingår i Bernalperna, en grupp berg beläget i de västra delarna av schweiziska alperna. Finsteraarhorn är 4274 meter högt på dess högsta punkt och till väst ligger Fiescher glaciären, den tredje största glaciären i alperna, och i öst återfinns glaciärsystemet Aargletsher.

När berget bestegs första gången är omstritt. Första försöket gjordes den 16 augusti 1812 av Rudolph Meyer guidad av de lokala guiderna Kaspar Huber, Arnold Abbühl, Joseph Bortes och Aloys Volker. Meyer blev dock så trött att han fick avbryta klättringen, Huber höll honom sällskap och de andra guiderna klättrade vidare, och enligt de själva nådde de toppen. Vad som dock brukar nämnas som den första bestigningen skedde den 10 augusti 1829 av Franz Joseph Hugi med två av hans guider, Jakob Leuthold och Johann Währen.

7. Dent Blanche 4356 meter

Dent Blanche | Bild av 40948266@N04 @ Flickr

Dent Blanche | Bild av 40948266@N04 @ Flickr

Dent Blanche med högsta punkt på 4365 meter ligger i Pennine alperna i Schweiz. Toppen är en viktig geografisk plats då den består av tre mötande åsar. Mellan dessa åsar ligger dalarna Val d’Hérens, Val d’Anniviers och Mattertal, med byarna Evoléne, Zinal och Zermatt i respektive dal på ungefär samma avstånd till berget.

Dent Blanche bestegs första gången via den södra åsen år 1862. Ett första försök gjordes av T.S. Kennedy tillsammans med guiden Peter Taugwalder och hans son den 12 juli, men en mindre olycka inträffade och efter detta vägrade guiden ta sig högre upp. Fem dagar senare gjordes försöket om och Kennedy kunde då tillsammans med W. Wigram, J. Croz och J. Konig äntligen nå toppen för första gången.

6. Matterhorn 4478 meter

Matterhorn | Bild av twicepix @ Flickr

Matterhorn | Bild av twicepix @ Flickr

Matterhorn ligger beläget i alperna på gränsen mellan Schweiz och Italien. Berget med högsta punkt på 4478 meter tornar majestätiskt upp sig över den schweiziska byn Zermatt och den Italienska byn Breuil-Cervinia. Matterhorn har fyra branta väggar som vetter åt de olika väderstrecken, den södra delen ligger i Italien men åt öst, väst och norr är berget belägna på andra sidan gränsen till Schweiz.

Berget var en av de sista topparna att bestigas i alperna och skedde 1865. Bestigningen leddes av Edward Whymper och toppen nåddes den 14 juli, en bestigning som tragiskt slutade katastrofalt då fyra av personerna ur gruppen förolyckades. Totalt har över 500 bergsklättrade dött på berget sedan 1865, något som gör att det är en av de dödligaste topparna i alperna. Du kanske känner igen berget? Det är nämligen avbildat på den omtyckta chokladen Toblerones ask!

5. Weisshorn 4506 meter

Weisshorn | Bild av 40948266@N04 @ Flickr

Weisshorn | Bild av 40948266@N04 @ Flickr

Berget ligger även detta i de schweiziska alperna och har en topp som når 4506 meter. Weisshorn är formad som en pyramid med tre åsar som brant sluttar ner längs bergets sidor, två av dessa går nästan i en rak linje, en åt norr och en åt söder. Den tredje åsen går närmast rakt åt öst, och mellan denna och den norra åsen ligger Bis glaciären.

Weisshorn bestegs första gången av den då 29 år gamle fysikern John Tyndall med två lokala guider den 19 augusti 1861.

4. Lyskamm 4527 meter

Lyskamm | Bild av chripell @ Flickr

Lyskamm | Bild av chripell @ Flickr

Lyskamm ligger i likhet med Matterhorn i schweiziska alperna på gränsen mellan Schweiz och Italien med en högst punkt på 4527 meter. Berget har en två höga toppar som ligger längs en fem kilometer lång bergsrygg, den östra av topparna är den högsta. Södra delen av berget ligger i Italien och reser sig bara några få hundra meter över glaciären Gorner, norra sidan av berget i Schweiz är betydligt mer imponerande med en brant 1100 meter hög istäckt bergvägg.

Berget bestegs första gången av en grupp om 14 män 1861 ledd av J.F. Hardy och bestod av åtta engelsmän och sex schweiziska guider.

3. Dom 4545 meter

Dom | Bild av 40948266@N04 @ Flickr

Dom | Bild av 40948266@N04 @ Flickr

Dom med sin höjd på 4545 meter ligger i Mischabelbergen i Alperna, Schweiz och hamnar på en tredje plats i vår lista. Namnet Dom kommer från det tyska ordet dom som betyder ungefär katedral och är namngett efter Canon Berchtold av Sitten katedral som var den första personen att kartlägga området. Vid bergets fot ligger dalarna Mattertal i väster och Saastal i öster, med städerna Randa respektive Saas-Fee ungefär sex kilometer från bergets topp.

Dom bestegs första gången via nordväst av J.L Davies med tre guider den 11 september 1858. Berget är trots sin höjd ett ganska lätt berg att bestiga då normalrutten inte har några större svårigheter, från omkring 3100 meters höjd blir dock bestigningen svårare.

2. Dufourspitze/Monte Rosa 4634 meter

Dufourspitze | Bild av fischler @ Flickr

Dufourspitze | Bild av fischler @ Flickr

Berget med en höjd på 4634 meter är den högsta toppen i Monte-Rosa massivet och är även Schweiz högsta punkt, rankad som det sjunde högsta berget i Alperna. Med sin höga höjd är klimatet extremt, lufttrycket på toppen är nästan hälften av det på havsnivå och temperaturen ligger ofta ner mot -40 grader Celsius. Berget har snö från cirka 3000 meters höjd året runt och är till stor del täckt av glaciärer.

Det bestegs första gången den 1 augusti 1855 av guiderna Matthias och Johann zum Taugwald, Ulrich Lauener och bröderna James och Christopher Greenville. Med till toppen var även engelsmännen John Birkbeck, Charles Hudson och Edward Stephenson.

1. Mont Blanc 4810 meter

Mont Blanc | Bild av alainwibert @ Flickr

Mont Blanc | Bild av alainwibert @ Flickr

Europas högsta berg är Mont Blanc med en höjd av 4810 meter. Berget ligger på gränsen mellan Franrike och Italien och namnet betyder vita berget, som kommer från dess snötäckta topp. Genom berget går den 11,6 kilometer långa tunneln Mont Blanctunneln, mellan de två länderna berget gränsar till. Tunneln färdigställdes 1965 och drabbades 1999 av en brand, orsakad av en lastbils olycka som ledde till att 39 människor förolyckades, efter detta renoverades tunnel och öppnades på nytt tre år senare.

Mont Blanc bestegs för första gången redan den 8 augusti 1786 av Jacques Balmat och läkaren Michel Paccard. Varje år bestigs berget av i genomsnitt 20 000 bergsklättrare och klassas som en relativt lätt, men lång klättring för en vältränad klättrare som är van vid den stora höjdskillnaden.


I denna lista har vi valt bort bergskedjan Kaukasus då den är belägen i Georgien och Ryssland (som också räknas till Asien). Om man mot förmodan vill inkludera Kaukasus, så blir de högsta bergstopparna uteslutet från denna bergskedja.

Topp 10 högsta bergen i Europa med Kaukasus inkluderat blir då följande:
10. Sjota Rustaveli – 4960 m (Georgien)
9. Katyn – 4974 m (Ryssland)
8. Tetnuld – 5025 m (Georgien)
7. Kazbek – 5033 m (Ryssland/Georgien)
6. Janga – 5051 m (Ryssland/Georgien)
5. Pusjkin – 5100 m (Ryssland)
4. Kosjtan-Tau – 5150 m (Ryssland)
3. Sjchara – 5201 m (Georgien)
2. Dych-Tau 5203 m (Ryssland)
1. Elbrus – 5642 m (Ryssland)


Alla bilder vi använder på Topp10Listor.se är licensierade under en Creative Commons-licens eller är i Public domain (”allmän egendom”.) De får därmed kopieras fritt eller sålänge upphovsman anges (se respektive bild för mer information). Vi reserverar för fel och ändringar.