Det finns många kända broar i världen som har blivit populära turistmål. Några av de mest kända är Golden Gate Bridge i San Francisco, Ponte Vecchio i Florens och Tower Bridge i London. Dessa ikoniska strukturer har figurerat i otaliga filmer och tv-program och har blivit symboler för sina respektive städer.

Förutom att de är visuellt tilltalande erbjuder dessa broar också en praktisk lösning på problemet med att ta sig från den ena sidan av en flod eller dal till den andra. De ger en förbindelse mellan två punkter som annars skulle vara otillgängliga för varandra och har spelat en viktig roll i utvecklingen av många städer och orter.

Den första kända bron byggdes av de gamla egyptierna omkring 3 500 f.Kr. Det var en enkel träkonstruktion som användes för att korsa floden Nilen. De första broarna av sten byggdes av romarna för cirka 2 000 år sedan. Dessa användes främst för att korsa floder och var ofta mycket genomarbetade och dekorerade med statyer och sniderier.

Nu till listan:

10. Tsing Ma Bridge

Tsing Ma Bridge

Tsing Ma Bridge är en hängbro som sträcker sig över Ma Wan Channel i Hongkong. Det är världens längsta hängbro med både väg- och järnvägstrafik. Bron byggdes för att förbinda Lantau Island med resten av Hongkong.

Bron öppnades 1997 och har blivit en ikonisk struktur i Hongkong.

Det är en av de mest populära turistattraktionerna i staden.

Tsing Ma Bridge byggdes med hjälp av stålkablar och betong. Huvudspannet på bron är 1 377 meter långt. Den totala längden på bron är 2 160 meter. Bron har sex körfält för fordon och två järnvägsspår.

9. Gateshead Millenium Bridge

Gateshead Millennium Bridge

Gateshead Millennium Bridge är en gångbro över floden Tyne i nordöstra England som förbinder Gateshead på södra stranden med Newcastle upon Tyne på norra stranden. Bron, som ritades av arkitekten Norman Foster och konstruerades av Gifford, öppnades för allmänheten 2001 och har sedan dess blivit en ikonisk symbol för Tynes.

Bron, som utformades och byggdes som en övergång för fotgängare, har en distinkt bågform och är upphängd med kablar från två A-formade pyloner som lutar mot varandra. När Gateshead Millennium Bridge byggdes var den världens första och enda tippbara bro, och den är fortfarande en av de mest populära broarna i världen

8. Si-o-se Pol

Si-o-se Pol

Si-o-se Pol (även stavat som Seeesooe Polee) är en av de mest kända och ikoniska broarna i hela Iran. Den sträcker sig över Zayandeh-floden i Isfahan och är nästan 300 meter lång.

Den byggdes i början av 1600-talet och är ett av de mest kända landmärkena i staden. Den består av 33 bågar, var och en 9 meter hög, och är dekorerad med kakelplattor som föreställer blommönster. Bron är en populär plats för både lokalbefolkningen och turister och är en av de mest fotograferade sevärdheterna i Iran.

7. Stari most

Stari most

Stari most är en ombyggd ottomansk bro från 1500-talet i staden Mostar i Bosnien och Hercegovina som går över floden Neretva. Den byggdes av ottomanerna på 1560-talet för att ersätta en tidigare träkonstruktion som hade förstörts aven översvämning år 1557.

Bron blev snabbt en symbol för staden och fanns med i det bosniska vapnet fram till 1990-talet. Under Bosnienkriget 1993 förstördes bron av kroatiska styrkor. Den återuppbyggdes 2004 och är nu en av de mest populära turistattraktionerna i Bosnien och Hercegovina.8. Tower Bridge

6. Akashi-Kaikyo Bron

Akashi-Kaikyo Bron

Akashi-Kaikyo-bron är en hängbro som går över Akashisundet i västra Japan. Den förbinder staden Kobe på det japanska fastlandet med Iwaizumi och ön Awaji. Bron är också känd som Pärlbron på grund av sin karakteristiska vita färg.

Med en längd på nästan 4 kilometer var den världens längsta hängbro när den färdigställdes 1998. Den har sedan dess överträffats av andra broar, men är fortfarande den som har det längsta spannet mellan tornen och har de högsta tornen av alla hängbroar

Akashi-Kaikyo-bron har konstruerats för att klara av jordbävningar och starka vindar samt saltvatten och väderpåverkan.Bron har två huvudspann, varav det ena är 1 991 meter långt – det längsta spannet på en hängbro i världen. Den totala längden på Akashi-Kaikyo-bron är 3 911 meter.

Bron byggdes av Honshu-Shikoku Bridge Authority och öppnades för trafik 1998. Den har använts av mer än 25 miljoner fordon och har blivit en viktig länk i västra Japans transportnät.

5. Rialto bron

Rialto bron

Rialtobron är en av de mest kända broarna i Venedig, Italien. Den sträcker sig över hela Canal Grande och är ett av de mest trafikerade områdena i staden. Den nuvarande bron är den tredje som byggs på denna plats. Den första bron var en pontonbro som byggdes omkring 1180. Den följdes av en träbro, som förstördes av en brand 1296. Den stenbro som står i dag färdigställdes 1591 och har använts sedan dess. Med sina distinkta valv och sin utsmyckade design är Rialtobron ett av Venedigs mest igenkännbara landmärken.

4. Tower Bridge

Tower Bridge

Tower Bridge är en av de mest kända broarna i världen. Den ligger i London, England och sträcker sig över floden Themsen. Tower Bridge byggdes mellan 1886 och 1894 och är en kombinerad klaff- och hängbro. Bron har två torn som är förbundna med två gångbroar som gör det möjligt för fotgängare att korsa floden. Tower Bridge är ett av de mest igenkännbara landmärkena i London och är en av stadens mest populära turistattraktioner.

3. Bron i Millau

Millau-bron är en kabelförlagd bro som sträcker sig över floden Tarns dalgång nära Millau i södra Frankrike. Det är världens högsta bro med en höjd på 343 meter (1 125 fot).

Bron ritades av den brittiske arkitekten Norman Foster och den franske byggnadsingenjören Michel Virlogeux. Byggandet av bron inleddes 2001 och den öppnades för trafik 2004. Millaubron är en av de mest imponerande tekniska bedrifterna i världen.

2. Golden Gate Bridge

https://www.youtube.com/watch?v=C8ZwEbhrco0

Golden Gate Bridge är en hängbro som sträcker sig över Golden Gate-sundet, den 1,6 km breda och 4,8 km långa kanalen mellan San Francisco Bay och Stilla havet. Konstruktionen förbinder den amerikanska delstaten Kalifornien i norr med Marin County och för både U.S. Route 101 och California State Route 1 över sundet.

Bron är en av de mest internationellt erkända symbolerna för San Francisco, Kalifornien och USA. Den har förklarats vara ett av den moderna världens underverk av American Society of Civil Engineers.

Golden Gate Bridge byggdes 1933 och var vid den tidpunktenden längsta och högsta hängbron i världen. Den har en total längd på 2,7 km och ett huvudspann på 1,6 km. Golden Gate Bridge är en av de mest populära turistattraktionerna i USA, med mer än 10 miljoner besökare varje år.

***

1. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio (”Gamla bron”) är en medeltida stenbågsbro över floden Arno i Florens, Italien, som är känd för att ha butiker byggda längs den, vilket en gång var vanligt. I början var det slaktare som hade butikerna, men idag är det juvelerare, konsthandlare och souvenirförsäljare som har hyrt dem. Här finns glittrande smyckesbutiker och utsökta konstgallerier som lockar tusentals turister varje dag.

Bron är också kantad av flera statyer och skulpturer, vilket gör den till ett riktigt konstverk. Ponte Vecchio är en av de mest fotograferade broarna i världen och definitivt en av de vackraste.

Om du någonsin är i Florens, se till att ta en promenad över denna fantastiska bro – du kommer inte att ångra dig!

****