Man brukar säga att antingen är man en katt- eller hundmänniska. Oavsett om du älskar katter eller inte kanske du ställt dig frågan:

Vilken är egentligen den största kattrasen?

Då har du kommit rätt, i vår lista får du reda på just detta och lite fakta om de olika raserna. Vi har utgått från vikt när vi skrev vår lista, vissa raser är godkända av SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) andra är det inte ännu.

10. Chausie – hanar 4-7 kg och honor 2-4,5 kg

Chausie
Chausie

På plats tio finner vi Chausie, en korsning mellan djungelkatt och huskatt med ursprung i USA. Hanar av rasen väger mellan 4-7 kg och honorna som är mindre väger 2-4,5 kg. Rasen är godkänd av The International Cat Association (TICA) men inte av FIFe och därmed inte heller i SVERAK. Det finns alltså ingen svenska rasstandard för rasen och den får därmed inte visas som egen ras på kattutställningar.

Till utseende ska en Chausie vara lik en djungelkatt och vara korthårig. Den kan vara bruntickad, solid svart eller silver-tippad svart.

Namnet kommer från djungelkattens latinska namn Felis chaus.

9. Chartreux – hanar 4,5-7 kg och honor 3-4,5 kg

Chartreux | Bild av 134585064@N05 @ Flickr
Chartreux | Bild av 134585064@N05 @ Flickr

På plats nio hittar vi en relativt tystlåten lugn ras med jämnt humör, Chartreuxen. Denna ras passar utmärkt som innekatt med sitt lugna lynne och jämna temperament. En hane av rasen väger 4,5-7 kg och honorna som är mindre väger 3-4,5 kg.

En Chartreux ska ha blå kort päls, pälsen är mjuk, tjock och ullig samt upprättstående. Den har en kraftig muskulös kropp med medelhöga ben och stora tassar, huvudet brett med fylliga kinder och högt satta öron.

Rasen är från början fransk och namnet är detsamma på franska. Rasen är inte särskilt vanlig I Sverige och i skrivande stund fanns det inga registrerade individer 2016. Då rasen är stor och tung utvecklas den långsamt, först vid 2-3 års ålder är den färdigutvecklad.

8. Sibirisk katt – hanar 5-7 kg och honor 3,5-5 kg

Sibirisk katt | Bild av shonk @ Flickr
Sibirisk katt | Bild av shonk @ Flickr

På åttonde plats hamnar en pratglad och nyfiken ras, Sibirisk katt. Hanar av rasen väger 5-7 kg och honorna 3,5-5 kg. Sibbar som de kallas av vissa är intelligenta katter som är lättlärda och till skillnad från många raser är det inte ovanligt att de gillar vatten!

En sibbe ska ha mycket tät päls som är kort över ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Den är kraftig och muskulös med stora runda tassar, lång svans och en kort men kraftig hals. Öronen ska ha tofsar och kindbenen högt satta och välutvecklade.

En sibbe ska ha traditionella färger och får inte vara maskade, den har en syskonras Neva Masquerade som däremot ska vara maskad.

Rasen kommer som namnet antyder på från Sibirien, där rasen utvecklades till det hårda och kalla klimatet. Sibbarna är populära I Sverige och SVERAK registrerade 2016 hela 1269 katter av rasen. Rasen växer långsamt och det tar flera år innan de vuxit till sin fulla fysik.

7. Turkisk van – hanar upp till 7 kg och honor 5-6 kg

Turkisk van | Bild av tambako @ Flickr
Turkisk van | Bild av tambako @ Flickr

Denna nyfikna, livliga, intelligenta och sällskapliga ras kallas av många för turk och hamnar på plats sju i listan. Hanar av rasen väger upp till 7 kg och honorna 5-6 kg.

En Turkisk van har halvlång silkig päls som saknar underull och färgen är vit utan gula inslag. Helst ska de ha en färgad svans och två fläckar på huvudet skilda av en vit bläs men extra fläckar förekommer. Den har lång muskulös och kraftig kropp med ben av medellängd. Tassarna ska vara runda med tofsar mellan tårna och svansen ska vara yvig. Stora ovala ögon som är ljust bärnsten, blåa eller så kallad oddeyed, olika färger på ögonen.

Rasen härstammar från Turkiet som namnet antyder och 2016 registrerades 29 katter i SVERAK.

6. Norsk skogkatt – hanar 5,5-7,5 kg och honor 3-4 kg

Norsk skogkatt | Bild av froskeland @ Flickr
Norsk skogkatt | Bild av froskeland @ Flickr

Norsk skogkatt hamnar på plats sex i vår lista över de största kattraserna. Hanar av rasen väger mellan 5,5-7,5 kg och honorna är mindre med en vikt på 3-4 kg. Rasen är mycket vänlig och småpratar gärna med sina ägare, trots sin storlek passar den ofta som innekatt. Norsk skogkatt kallas ibland skogis eller enbart skogkatt.

Pälsen på en skogis är tjock med underull och långa vattenavstötande täckhår, anpassad efter ett bistert klimat. Vuxna individer har kindskägg, tilltagen krage och “byxor” på bakbenen. Den har en lång muskulös kropp och bakbenen ska vara högre än frambenen. Öronen ska vara tofs försedda, huvudformen trekantig och ögonen något snedställda.

En Norsk Skogkatt kan ha nästan alla färger och mönster, med maskad, choklad och lila är inte godkända.

Norsk skogkatt heter på engelska Norwegian forest cat och härstammar som namnet tyder på från Norge, där rasen heter samma som på svenska eller skaukatt. Rasen är väldigt populär i Sverige och 2016 registrerades 1109 katter av rasen i Svenska Kattförbundet SVERAK. Först vid ett par års ålder är en skogis färdigutvecklad i sin kropp, då den utvecklas långsamt på grund av sin storlek.

5. Brittisk korthår – hanar 4-8 kg och honor 3-5,5 kg

Brittiskt korthår | Bild av kishjar @ Flickr
Brittiskt korthår | Bild av kishjar @ Flickr

Halvvägs genom listan på plats fem finner vi en stillsam och tystlåten ras från Storbritannien, Brittiskt korthår. Honorna väger omkring 3-5,5 kg och hanarna något mer med en vikt på 4-8 kg. Brittar som de ofta kallas har även en syskonras, Brittiskt långhår som i utseende är lika varandra förutom pälsanlaget.

En britt kan ha mängder med färger och mönster men förknippas ofta med färgen blå. Den korta täta pälsen ska vid beröring vara sträv och stå ut från kroppen. Med en knubbig kropp och muskulös kropp, korta kraftiga ben och runda tassar liknas rasen ofta vid en teddybjörn. Huvudet ska vara runt och ha fylliga kinder, öronen små och brett isär och ögonen är runda och stora, något som ännu mer spär på teddybjörns utseendet.

Det är en mycket vänlig och tillgiven ras som ofta passar bra som innekatt. På engelska heter rasen British shorthair och den utvecklades redan på 1880-talet, vid förra sekelskiftet var brittarna de mest visade katterna på utställningar i Storbritannien och då endast i den klassiska blå färgen. 660 individer av rasen registrerades i SVERAK under 2016. En britt utvecklas långsamt och full fysik uppnås först vid 3-4 års ålder.

4. Ragdoll – hanar 5,5-9 kg och honor 3,5-7 kg

Ragdoll | Bild av hartvig @ Flickr
Ragdoll | Bild av hartvig @ Flickr

Med hanar på en vikt omkring 5,5-9 kg och honor 3,5-7 kg platsar Ragdollen in på fjärde plats. Det är en tystlåten och lugn ras som gärna gosar med sina familjemedlemmar. Namnet Ragdoll kommer från det engelska ordet för trasdocka, de har en förmåga att slappna av helt när de lyfts, som en trasdocka! De rör sig även lite speciellt, de vaggar I sin gång, troligen för att de går brett isär med bakbenen.

En Ragdoll ska ha medel-lång silkig päls och är en maskad ras, vilket betyder att de alltid har blå ögon. Godkända färger är brun, blå, choklad, lila, röd och sköldpaddsfärgad. De mönster som förekommer är maskad, mitted och tvåfärgad. Ragdollen är även en av ett fåtal raser där vitfläck är godkänt i kombination med maskfärgningen. En Ragdoll ger ett maffigt uttryck med sin kraftiga och muskulösa kropp. Tassarna ska vara runda med tofsar och huvudet brett triangelformat med stora ovala ögon och medelstora öron med rundade toppar.

Rasen kommer ursprungligen från USA och är ofantligt populär i Sverige, hela 2267 individer registrerades i SVERAK 2016. Den utvecklas långsamt och det kan ta flera år innan rasen nått full fysik.

3. Ragamuffin – 7-9 kg och honor 4,5-7 kg

Chartreux | Bild av chrisdlugosz @ Flickr
Chartreux | Bild av chrisdlugosz @ Flickr

Ragamuffin är inte godkänd som ras av SVERAK men är etablerad som ras sedan 1994. Det är en stor ras där hanar väger 7-9 kg och de mindre honorna väger 4,5-7 kg. Den är en variant av Ragdoll och har ett vänligt temperament.

En Ragamuffins kropp ska vara rektangulär och kraftig med medellång päls som är längre på buken. Pälsen är tät och vissa jämför den med pälsen på en kanin. Huvudet ska vara brett och stötta en kort nacke. Alla färger och mönster är tillåtna men vissa som till exempel vit är ovanligare än andra.

Rasens ursprung är USA där en grupp Ragdoll uppfödare lämnade IRCA (International Ragdoll Cat Association) på grund av allt mer strikta avels restriktioner. Med ett mål att förbättra hälsan, temperamentet och personligheten hos rasen tillät gruppen ut avel med Perser, Himalayan Persian och vanliga långhåriga huskatter och Ragamuffin skapades.

2. Savannah katt – 9kg eller mer

Chartreux | Bild av gsloan @ Flickr
Chartreux | Bild av gsloan @ Flickr

Med en vikt på 9 kg eller mer hamnar Savannah på plats två i vår lista. Rasen är en så kallad hybrid ras, en korsning mellan den vilda afrikanska Servalen och tamkatt. Den allra första Savannah katten föddes 1986 då en tamkatt födde en kattunge där fadern var en Serval, kattungen fick namnet Savannah. Kattungen hade drag av både tamkatt och Serval, och med sitt vackra utseende fick två uppfödare Patrick Kelly och Joyce Sroufe upp ögonen för den nya hybriden och beslöt sig för att avla fram en ny ras. Rasen är ännu inte godkänd av SVERAK men andra förbund godkänner den.

Rasen ska vara lång och slank med distinkta mörka fläckar i pälsen. Den liknar en Serval i utseendet men är mindre i storlek. Enligt rasstandarden skriven av de två skaparna ska öronen vara placerade ovanpå huvudet och och vara stora och höga, detta drag ger rasen sitt exotiska utseende. Savannah katten är nyfiken och söker ständigt nya äventyr, den är mycket aktiv och kräver en hel del av sina ägare. Många beskriver rasen som hundlik då de gärna apporterar och går i koppel med sele.

För att få ha en Savannah katt i Sverige måste den vara en F5 vilket betyder fem generationer från Serval. I dagsläget finns få uppfödare i Sverige och rasen är ännu liten här, men den ökar i popularitet.

1. Maine coon – hanar 7-11 kg och honor 3,5-5,5 kg

Maine coon | Bild av tambako @ Flickr
Maine coon | Bild av tambako @ Flickr

Nu är det äntligen dags att tillkännage kattvärldens bjässe och första plats på vår lista, och med hanar på 7-11 kg och honor på 3,5-5,5 platsar den nyfikna och lättlärda Maine coonen in. De är en sällskaplig ras som gärna plaskar i vatten och har lätt för att komma överens med andra djur. En Maine coon har ett väldigt stabilt och lätt temperament och kallas ibland “The Gentle Giant”, helt enkelt för att det är en otroligt vänlig stor katt.

En Maine coon har medellång tjock och tät silkig päls som är kortare över skuldror och huvud, med längre och rygg och bakben. Den är stor och muskulös och bör vara lång I sin kropp men ha ett rektangulärt uttryck. Tassarna ska vara stora och runda och svansen yvig. Huvudet ger ett fyrkantigt uttryck med höga kindben, stora öron med tofsar som sitter högt på huvudet och ögonen ska vara något snett ansatta och placerade långt ifrån varandra.

De får ha ett stort antal färger och mönster, inklusive färger med vitt. Undantag är maskade mönster samt choklad och lila.

Rasen kommer från USA och anses ofta vara den första kattrasen därifrån. Rasen har varit godkänd av SVERAK sedan 1986 och är en av de populäraste raserna med 1291 registrerade individer 2016. I likhet med de flesta storväxta kattraserna växer en Maine coon långsamt och det tar flera år innan de är i full fysik.


Alla bilder vi använder på Topp10Listor.se är licensierade under en Creative Commons-licens eller är i Public domain (”allmän egendom”.) De får därmed kopieras fritt eller sålänge upphovsman anges (se respektive bild för mer information). Vi reserverar för fel och ändringar.