När vi listade världens största sjöar kvalificerade sig inte någon av våra svenska sjöar, trots att vi har så många av dem. Enligt SMHI har vi faktiskt närmare 100 000 sjöar som är större än en hektar Därför är det inte mer än rätt att vi ägnar en topp 10-lista åt att reda ut vilka som är de största sjöarna i Sverige.

10. Uddjaure

Uddjaure

Insjön Uddjaure ligger i Arjeplogs kommun och har en area på 2490 kvadratkilometer, samt mäter 420 meter över havet. Sjön utgör ett vattenkraftmagasin med Storavan och ska vara ett riktigt trevligt vatten att fiska i, särskilt om det är en gädda du vill ha på kroken.

9. Akkajaure

Akkajaure

Akkajaure, som betyder ”gumma” på samiska, är i själva verket ett vattenmagasin, beläget i Lappland, i Stora Lule älv. Ytan varierar mellan 94 till 242 kvadratkilometer, och sträcker sig mellan 423 och 453 meter över havet.

8. Hornavan

Hornavan

Sveriges djupaste insjö heter Hornavan och ligger även den i Lappland. Den är hela 221 meter djup och ytan varierar mellan 220 och 283 kvadratkilometer. Hornavan är belägen 425 meter över havet, och för den fiskesugne går det att hitta en mängd olika arter, såsom gädda, abborre, simpa, öring och lake.

7. Siljan

Siljan

För sjundeplatsen beger vi oss till Dalarna och Siljan.

Natursköna Siljan ligger 161 meter över havet i Dalarna och är 290 km stor. Insjön är 292 kvadratkilometer stor och ligger 161 meter över havet. Djupet i sjön är 134 meter.

Det har konstaterats att Siljan bildades efter ett meteoritnedslag för 365 miljoner år sedan.

6. Torneträsk

Torneträsk

Skandinaviens största fjällsjö Torneträsk ligger i Kiruna. Den mäter 330 kvadratkilometer och har ett imponerande djup på hela 168 meter. Sjön sträcker sig från väst till öster och rinner ut i Torne älv. Från december till juli är Torneträsk frusen och lämpar sig väl för skridskoåkning och pimpling.

5. Storsjön

Storsjön

Storsjön i Jämtland har en area på 464 kvadratkilometer. Sjön är känd för att ha ett klart och rent vatten, och trots att djupet inte är mer än 74 meter ryktas det lura ett sjöodjur där. Ingen har kunnat bekräfta odjurets existens, men desto mer välbelagt är det att det går att hitta många olika typer av fiskar där. I storsjön lever abborrar, gäddor, rödingar, sikar, och många fler olika arter. Under vinterhalvåret fryser storsjön till is och stora vägar plogas mellan olika bygder. Isen är tillräckligt tjock för att hålla för fordon på upp till 4 ton.

4. Hjälmaren

Hjälmaren

Hjämaren i Svealand är 483 kvadratkilometer stor, men bara 22 meter djup som mest. Medeldjupet är inte mer än 6,1 meter. Största staden runt Hjälmaren är Örebro. I den västra delen av Hjälmaren finns ett naturreservat, och i vattnet hittar du kräfta, gädda, abborre och karpfisken asp.

3. Mälaren

Mälaren

Mälaren sträcker sig över landskapen Västmanland, Södermanland och Uppland, med utflöde i Östersjön. Mälaren är 1 072 kvadratmeter stor och förser över 2 miljoner människor med vatten.

2. Vättern

Långfärdsskridskor på Vättern

Sveriges sydligaste fjällsjö Vättern är inte bara vår näst största sjö, med en yta på 1 893 kvadratkilometer, utan även den femte största i Europa. Det största djupet i Vättern är hela 120 meter. Vättern är fornnordiska för ”vatten”.

1. Vänern

Sveriges största sjö

Vänern är den största sjön i Sverige och den tredje största sjön i hela Europa. Den sträcker sig mellan Dalsland, Västergötland och Värmland och har en yta på 5 650 kvadratkilometer, ligger 44 meter över havet och ett största djup på 106 meter. Medeldjupet i sjön är 27 meter. I världen placerar sig Vänern som den 26:e största sjön.