Tesla-grundaren Elon Musk är entreprenören som inspirerar lika många människor som han irriterar. Medan vissa menar att han är en av vår tids viktigaste visionärer avfärdar andra honom som en lynnig egoist med storhetsvansinne.

Vi ger oss inte in i att försöka bedöma vilken sida som har rätt. Men vi tror att de flesta kan enas om att Elon Musk inte är som andra. Han har alltid något att säga, och även om det han twittrar ut ibland förbryllar även hans mest lojala fans så är det åtminstone underhållande. Inte sällan lyckas han dessutom säga någonting riktigt tänkvärt.

Det finns många att välja bland – men här är 10 av de bästa citaten från Elon Musk.

10. ”Jag skulle inte säga att jag saknar rädsla. Jag skulle faktiskt vilja att min rädsla var mindre, eftersom den är mycket distraherande och tär på mitt nervsystem.”

Elon Musk är inte helt bekväm med att basala mänskliga känslor och behov sätter käppar i hjulet för hans arbete. När det inte är nervsystemet som distraherar honom blir han ibland tvungen att äta, och dessutom sova sex timmar per natt. Av ren nödvändighet, enligt egen utsago.

9. ”Det är okej att ha alla ägg i samma korg så länge som du har koll på vad som händer i den korgen”

Varenda finansrådgivare på jorden skulle avråda just från att ”lägga alla ägg i samma korg”. Det likställs nämligen med att ta en alldeles för hög risk med sitt kapital där sannolikheten för att förlora allt är obekvämt stor. Elon Musk är dock inte känd för att sakna vare sig egensinnighet, självförtroende eller pengar, så att just han ser saken ur ett annat perspektiv är kanske inte så förvånande. Förnuft är för fegisar!

8. ”Uthållighet är mycket viktigt. Du bör inte ge upp om du inte är tvungen att ge upp.”

Nej, det är inte ett citat ur en Rocky-film. Det är en av världens genom tiderna mest framgångsrika företagare som uttalar sig, och han bör väl veta. Citatet funkar såväl för entreprenören som tänker starta ett framtidsföretag och tjäna miljarder som för soffliggaren som behöver snöra på sig joggingskorna en gång för alla.

7. ”Alla produkter som behöver en manual för att fungera är trasiga”

Ett våghalsigt uttalande från en man som står bakom avancerade eldrivna bilar fullproppade med mjukvara och funktioner. Senast vi kollade var nämligen manualen till en Tesla omkring 170 sidor lång.

6. ”Ta risker nu och gör något djärvt. Du kommer inte att ångra dig.”

Många av Elons Musks kända citat handlar om att drömma stort och våga förlora. Med den här inställningen har han till dags dato har lyckats skrapa ihop närmare 180 miljarder amerikanska dollar på sina företagsidéer.

5. ”Det långsiktiga slutmålet – den heliga Graal – är att vi vill bidra till att göra livet multiplanetärt.”

Drömmen om en bättre framtid driver Elon Musk. Han förstår att mänskligheten står inför många utmaningar och är övertygad om att vi måste kolonisera andra planeter för att säkerställa vår överlevnad. Med företaget SpaceX har de första stegen tagits mot att realisera Elons framtidsvision.

4. ”X Æ A-12”

I maj 2020 fick Elon Musk och artisten Grimes en son. Det dröjde inte länge förrän internet gick i spinn, vilket huvudsakligen berodde på namnet som Elon avslöjade att gossen skulle få. Hur man egentligen uttalar namnet X Æ A-12 förklarades senare av den stolta fadern i Joe Rogans podcast. Du kan se klippet här:

3. ”Min mentalitet liknar en samurajs. Jag begår hellre seppuku än att misslyckas.”

Mars-chokladbit till frukost, 80 till 100 timmars arbetsveckor och mentalitet som en samuraj. Det är lättare sagt än gjort att bli som Elon Musk.

2. ”Jag tycker att det skulle vara fantastiskt att födas på jorden och dö på Mars.”

Födas på jorden har han redan lyckats med. Och drömmen om att dö på planeten Mars ser faktiskt även den ut att ha en rimlig chans att uppfyllas för herr Musk. Det egna rymdbolaget SpaceX siktar på att möjliggöra resor till Mars med samma frekvens som ett charterplan med svenskar i juli. När det blir verklighet återstår dock att se.

1. ”Om du behöver inspirerande ord, gör det inte.”

När en grupp studenter besökte Musk på Tesla frågade en av dem om Elons bästa råd till unga entreprenörer. Elons svarade att det är en svår och smärtsam process att starta ett företag, och det är inte för alla.

Med citatet ovan menar han att om du tar åt dig av vad andra tycker eller behöver inspirerande ord och uppmuntran för att fortsätta är det lika bra att låta bli. För att starta elbilsföretag och ge sig ut i rymden måste man med andra ord vara hårdhudad och tro stenhårt på sina idéer, oavsett vad någon annan säger