10. Stortrapp (Otis tarda)

Stortrapp

Stortrapp | Bild av francesco_veronesi @ Flickr

Stortrappen är världens tyngsta flygande fågel. Hannen kan nå ett vingspann mellan 2,1-2,4 meter. Den tyngsta stortrapp som någonsin påträffats vägde 21 kg och hittades i Manchuriet beläget i nordöstra Kina. Vikten hos stortrappen ligger dock vanligen mellan 9,5-13,5 kg för hannar och runt 4,5 kg för honor. Arten klassas som sårbar och förekommer i södra samt mellersta Europa och delar av Asien. Utseendemässigt har den en ljust grå färg på huvud och hals, rygg och skuldrorna är svart bruna och vingarna har samma färg som hals och huvud med mörka vingspetsar. Hanar av arten har även långa fjädrar vid näbbroten något som honorna saknar.

Arten lever i öppna landskap och är mycket skygg. Honan lägger 1-3 olivgröna ägg med bruna fläckar i maj/juni, boet byggs som grunda hålor i torr mark. Arten är en allätare och äter bland annat växter, insekter och frön.

9. Kungspingvin (Aptenodytes patagonicus)

Kungspingvin

Kungspingvin | Bild av briangratwicke @ Flickr

Kungspingvinen är världens näst största pingvinart och blir mellan 70-100 cm hög med en vikt mellan 11-16 kg. Arten saknar flygförmåga men är en duktig och uthållig simmare, den har noterats dyka till djup av 300 meter i jakt på föda. Arten lever främst på små fiskar samt bläckfisk och till skillnad från många andra djur i området förlitar den sig mindre på krill och kräftdjur men detta ingår även i Kungspingvinens diet. Fågeln är vit över bröst och mage med en mörk rygg, huvudet är mörkt med orangea partier.

Kungspingvinen når könsmognad vid 3 års ålder men de flesta parar sig först runt 6 års ålder. Arten häckar på subantarktiska öar i de nordliga delarna av Antarktis och honorna lägger ett enda ägg med en vikt på runt 300 gram. Arten lever i monogama förhållanden och både hanen och honan hjälps åt med ruvningen, den som inte ruvar letar efter föda.

8. Mindre nandu (Rhea pennata)

Mindre nandu

Mindre nandu | Bild av 7326810@N08 @ Flickr

Den mindre nandu är en art som klassas som nära hotad och är en strutsfågel i familjen nanduer. Arten återfinns i Altiplano och Patagonien i Sydamerika, där den lever främst i buskmarker, grässlätter och träskmarker. Artens fjäderdräkt är brun och vit fläckig med längre fjädrar över ryggpartiet. Den blir runt 90-100 cm hög och väger omkring 15-28,5 kg, den har förhållandevis långa vingar om man jämför med andra fåglar som saknar flygförmåga. De långa vingarna gör att den mindre nandun är en snabb löpare och kan nå en hastighet på 60km/h.

Dieten består främst av växter men den äter även mindre djur såsom ödlor, skalbaggar och gräshoppar. Vid häckning lägger honom mellan 5-55 gröngula ägg som honan ofta lägger en bit från boet, dessa flyttas sedan in i boet av hanen som under ruvning blir extremt aggressiv. En del av äggen lämnas utanför där de senare ruttnar och lockar till sig flugor, något sedan hanen och även kycklingarna äter av. När häckningen är över är den mindre nandu relativt sällskaplig och lever i grupper om 5-30 individer av olika kön och åldrar.

7. Dvärgkasuar (Casuarius benetti)

Dvärgkasuar

Dvärgkasuar | Bild av katieandtommy @ Flickr

Dvärgkasuaren är den minsta av de tre olika kasuararterna med en höjd omkring 100-150 cm och en vikt runt 17,5-26 kg. Denna fågel saknar flygförmåga lever i bergsskogar i Nya Guinea, New Britain samt Yapen på höjder upp till 3300 meter. Dvärgkasuarens diet består främst av fallfrukt, små djur samt insekter. Den har en hård och styv svart fjäderdräkt med en klarblå hals och både honor och hanar av arten har liknande utseende men honan är dock något större och har en klarare färg. Såväl honan som hanen har även en hård utväxt på huvudet som börjar utvecklas vid en ålder av 2 år. Individer av arten lever ensamma utom vid parning då de bildar par.

6. Nandu (Rhea americana)

Nandu

Nandu | Bild av sussexbirder @ Flickr

Nandun klassas som nära hotad och är en strutsfågel, den tillhör familjen nanduer där den tillhör den största inom familjen. Arten finns precis som den mindre nandun enbart i Sydamerika och föredrar grässlätt, savann, buskmark men finns även i ökenlandskap. Arten lever i flock om individer på 10-100 fåglar, arten är relativt fredlig men hanar kan vissa aggressivitet mot andra hanar. Under häckningsperioden som infaller under vinterhalvåret bryts flockarna upp till tre olika grupper, ensamma hannar, flockar av honor och yngre fåglar. Honan parar sig i regel med flera hannar och lämnar hannen med äggen innan hon ger sig av för att para sig på nytt. Äggen är gulgröna och väger omkring 600 gram, varje hona lägger omkring 5-10 ägg.

Nandun har en grå eller brun fjäderdräkt med stora variationer mellan olika individer, i regel har hannar av arten en något mörkare färg än honorna. Nandun väger i regel omkring 20-27 kg som vuxen och blir omkring 150 cm hög, hannar är i regel större och kan väga uppemot 40 kg och bli så höga som 180 cm!

5. Kejsarpingvin (Aptenodytes forsteri)

Kejsarpingvin

Kejsarpingvin | Bild av 21624621@N04 @ Flickr

Kejsarpingvinen är den största och tyngsta av de nu levande pingviner. Arten återfinns enbart i Antarktis och lever av fisk, kräftdjur, krill och bläckfisk. Under jakt kan arten dyka ner till djup av över 500 meter och hålla sig under havsytan i upp till 18 minuter. Såväl hannen som honan är lika till utseende med en mörk fjäderdräkt på ryggen, ljust gult bröst och huvudet är mörkt med gulorange teckning. Arten saknar flygförmåga likt alla andra pingvin arter och lever till största del till havs, häckning inträffar på stabil packis som ofta är omringad av is klippor och isberg då detta ger den skydd från de kylande vindarna.

Honorna lägger efter parning ett enda ljust grönvitt ägg med en vikt runt 465 gram som både honan och hanen turas om att ruva. Arten klassas som nära hotad och har en vikt som varierar omkring 22,5-45,5 kg med en höjd av 110-130 cm, hanen väger i regel mer än honan. Med denna massiva kroppsbyggnad hamnar Kejsarpingvinen på plats fem i listan över de största fåglarna i världen.

4. Australisk emu (Dromaius novaehollandiae)

Australisk emu

Australisk emu | Bild av zwww @ Flickr

Denna fågel kallas ofta enbart emu och är den enda nu levande fågeln i familjen emuer. Fågeln finns som namnet antyder i enbart Australien och återfinns i de flesta olika typerna av landskap, men är vanligaste i olika typer av skogsmark. Fåglarna är mycket nyfikna och är kända för att följa efter och observera människor. Emun kan även ses gå fram till andra djur, peta på dom för att sedan springa iväg och se hur djuret reagerar. Trots att fågeln inte kan flyga räknas den som en flyttfågel då den under de olika regnperioderna följer regnet för att äta av den frodande växtligheten, vid denna förflyttning samlas fåglarna i stora flockar som kan uppgå i flera 10000 tals individer.

Australisk emu kan bli omkring 150-200 cm hög och väger i genomsnitt 31-37 kg, honorna är i regel större än hanarna. Till utseendet påminner den mycket om strutsen men har en kortare hals och fjäderdräkten är ullig, fjäderdräkten är beige och resten av kroppen svartbrun. Vid häckning bildar de par som kan hålla ihop upp till fem månader och honorna blir i regel mer aggressiva under denna period. Honan lägger runt totalt 11 ägg under en längre period som väger omkring 700-900 gram med ett tjockt mörk grönt skal.

3. Enflikig kasuar (Casuarius unappendiculatus)

Enflikig kasuar

Enflikig kasuar | Bild av 23629083@N03 @ Flickr

Den enflikiga kasuaren klassas som sårbar och återfinns i norra delarna av Nya Guinea, samt på öarna Yapen, Batanta och Salawati. Den lever i kustliga träskmarker och låglands regnskog där den äter till största delen frukt och smådjur. Fågeln kan inte flyga något som gjort den utsatt för jakt, lokalbefolkningen använder fågelns ben och ägg och fångar kycklingar som de föder upp för köttets skull.

Enflikig kasuar har en hård styv svart fjäderdräkt, huden i ansiktet är blå och likt de andra kasuarerna har den en hård utväxt på huvudet. Halsen är ljust röd eller gul till färgen och både honor och hannar är lika i utseende. Arten påminner till sitt utseende mycket om hjälmkasuaren, men har till skillnad från denna enbart en hudflik på strupen. Fågeln blir 150-180 cm hög och hannarna väger runt 30-37 kg, honorna väger i genomsnitt 58kg och är alltså något större. Honan lägger omkring 3-5 gröna ägg i väl kamouflerade nästen som hanen gjort och lämnar sedan hanen ensam att ta hand om äggen då hon söker upp en ny partner.

2. Hjälmkasuar (Casuarius casuarius)

Hjälmkasuar

Hjälmkasuar | Bild av warriorwoman531 @ Flickr

Hjälmkasuaren hamnar på andra plats på vår lista och klassas som sårbar. Arten återfinns i Indonesien, Nya Guinea och nordöstra Australien. Den saknar flygförmåga och lever i tropiska regnskogar där den äter fallfrukt, den kan även smälta vissa frukter som är giftiga för andra djur. Den äter även svamp, vissa insekter och små ryggradsdjur. Arten lever ensam och bildar enbart par vid häckningen som äger rum på vintern eller våren. Likt de andra kasuarerna får hannen ensam ruva och ta hand om ungarna i ett bo som han byggt på marken. Honan lägger 3-4 ärtgröna ägg som bleknar i färgen under ruvningen.

Fågeln har en styv svart fjäderdräkt med blått huvud och hals, nacken är röd och två långa flikar hänger från fågelns strupe. Likt de andra kasuarerna har även denna fågel en hård utväxt på huvudet. Honor och hannar är lika med honan har en större utväxt på huvudet, större näbb och klarare färger på huvudet. Hjälmkasuaren har mycket kraftiga fötter med tre tår, tårna är utrustade med extremt vassa klor som kan bli upp till 12 cm långa, en kraftig spark från denna fågel kan döda en människa. Den blir 150-180 cm hög och kan väga upp till hela 70 kg, hanarna är något mindre än honorna.

1. Struts (Struthio camelus)

Struts

Strutshona med två små ungar | Bild av lipkee @ Flickr

Struts är världens största fågel. Strutsen kan inte flyga men kan desto bättre springa. En struts kan springa över 60 kilometer i timmen! Strutshanen blir mellan 210-280 cm hög och kan väga över 150 kg. Honorna är mindre och blir runt 170-200 cm höga med en genomsnittsvikt på runt 100 kg. Hanarna är till största del svarta med vita vingspetsar och stjärtfjädrar. Honan har en gråbrun färg med ljusare ving- och stjärtfjädrar. Strutsens fjädrar skiljer sig mot andra fåglars då de är mycket mjuka och används främst som isolering mot såväl kyla som värme. Benen är fjäderlösa och fågeln har två tår. Strutsen har långa tjocka mörka ögonfransar och ögonen tillhör de största i fågelriket.

Häckningen förekommer året runt och är med andra ord inte årstidsbunden. Strutsar lever i familjegrupper där hanarna i regel har 2-7 honor som de parar sig med, men har ofta ett särskilt band till en av honorna. Honorna lägger ägg i samma näste och den dominanta honan lägger sina ägg först. Oftast blir det runt 20 ägg i ett näste. Den dominanta honan kan putta bort andra honors ägg för att hennes egna ska garanterat bli ruvade. Strutsägg är de största äggen i världen och väger runt 1400 gram. Äggen är blanka och krämfärgade med ett tjockt skal. Strutsen kan bli gammal men många av ungarna dör inom det första året. Den äldsta strutsen i fångenskap blev 62 år gammal.


Alla bilder vi använder på Topp10Listor.se är licensierade under en Creative Commons-licens eller är i Public domain (“allmän egendom”.) De får därmed kopieras fritt eller sålänge upphovsman anges (se respektive bild för mer information). Vi reserverar för fel och ändringar.