Hajen är en grupp av broskfiskar med mer än 500 arter. De äldsta kända hajarna fanns redan för över 420 miljoner år sedan. Här listar vi de 10 absolut största!

10. Storögd rävhaj (Alopias superciliosus)

Storögd rävhaj
Storögd rävhaj

Den Storögda rävhajen tillhör släktet rävhaj och finns i tempererade och tropiska vatten runt hela jorden. Den trivs bäst i vatten med en temperatur på 16-25°C, men mätningar visar att den dykt ner till 723 meters djup där temperaturen ligger på runt 5°C. Dagtid spenderar den sin tid på djup runt 300-500 meter för att nattetid söka sig närmare ytan på ett djup runt 100 meter.

Namnet har den fått på grund av sina stora ögon som kan bli upp till 10 cm i diameter. Storögd rävhaj utgör inget hot för människor och dykare stöter sällan på den.

Den Storögda rävhajen blir vanligast omkring 3,3-4 meter lång med en vikt runt 160 kg, den största som uppmäts var 4,9 meter och vägde 364 kg och fångades nära Tutukaka, Nya Zeeland i februari 1981.

9. Sexbågig kamtandhaj (Hexanchus griseus)

Sexbågig kamtandhaj
Sexbågig kamtandhaj

Den sexbågiga kamtandhajen är en haj som återfinns i tempererade och tropiska vatten i västra och östra Atlanten, Stilla havet, Indiska oceanen samt Medelhavet. Denna haj är en djuphavshaj, som lever djupare än 90 meter, den har återfunnits på djup närmare 2000 meter. Den kan dock återfinnas på grundare vatten när den letar föda.

Den lever främst på fiskar, bläckfiskar och rockor men tar även till exempel krabbor. Även sälar kan falla på menyn. Trots sin storlek finns inga dokumenterade fall av attacker mot människor.

Könsmognad inträffar när hanarna nått en längd av omkring 3,1 meter, honornas könsmognad inträffar dock när de nått omkring 4,2 meter. Största exemplaret har uppmätts till 4,8 meter.

8. Rävhaj (Alopias vulpinus)

Rävhaj
Rävhaj | Bild av maximeguilbot @ Flickr

Rävhajen återfinns i varma och tempererade havsområden världen över, Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet. Arten är en så kallad pelagisk haj, en haj som lever på öppet hav. Den lever framförallt på stimfiskar men tar även bläckfisk. Den jagar ofta i grupp eller par och när stimfiskarna är samlade använder den stjärtfenan för att bedöva enskilda fiskar.

Arten lever främst vid ytan men har påträffats på djup ner mot 500 meter. Den är trots sin storlek ett litet hot mot människor på grund av sina små tänder och skygga natur.

Rävhajen är vanligen runt 5 meter lång och väger runt 230 kg, den längsta rävhajen som mätts var 5,7 meter lång, den tyngsta däremot var 4,8 meter lång och vägde 510 kg. Man tror dock att den kan växa till 6,1-6,5 meters längd.

7. Stor hammarhaj (Sphyrna mokarran)

Stor hammarhaj
Stor hammarhaj | Bild av istolethetv @ Flickr

Stor hammarhaj tillhör gruppen hammarhajar och är den största inom gruppen. Den återfinns i tempererade och tropiska vatten runt om i världen, längs kuster och kontinentalplattor. Den äter mindre hajar, rockor, andra fiskar och även bläckfisk. Stor hammarhaj äter även stingrockor, den dödar stingrockorna genom att trycka ner dom mot botten för att sedan kalasa på rockans vingar.

Stor hammarhaj lever ensam och simmar över stora ytor, de lever på djup varierande mellan 1-80 meter. Den stora hammarhajen attackerar sällan människor men är ofta nyfiken på dykare och ska behandlas med respekt.

Vanligen är den runt 3,5 meter lång och väger över 230 kg. Den längsta stora hammarhajen som fångats mätte 6,1 meter och den tyngsta uppmätta hajen var 4,4 meter lång och vägde 580 kg.

6. Håkäring (Somniosus microcephalus)

Håkäring
Håkäring | Bild av justinlindsay @ Flickr

Håkäring även kallad Ishaj eller grönlandshaj är den näst största efter Brugden här i våra norra vatten. Den förekommer i norra Atlanten, längs med Grönlands kust, östra Kanada, Island och Svalbard. Den förekommer även i Svenska vatten men observeras sällan.

Den har dålig syn och drabbas ofta av parasiterande djur i ögonen, vilka gör hornhinnan i hajens ögon mjölkvita och ger hajen en spöklik uppsyn. Den lever under den varmare delen på året på djup runt 250-700 meter men har observerats på djup ner mot 2200 meter. Man har även funnit den i vatten så kalla som -1,5°C vilket gör att den är en av världens mest köldtåliga hajar.

Håkäringen är en allätare som äter en mängder med olika fiskarter, även sälar, sjöfåglar, bläckfiskar och krabbor står på menyn. Trots sin storlek och aptit förekommer bara en enda rapport om en attack på människa, något som inte är bekräftat.

Medelstorleken på en håkärring ligger runt 3,4 meter med en vikt runt 300 kg, den största håkäringen som uppmäts var 6,4 meter lång och vägde hela 1,1 ton. Troligen kan den växa sig upp emot 7 meter.

5. Pacific Sleeper Shark (Somniosus pacificus)

Pacific Sleeper Shark tillhör gruppen håkäringshajar, den hittas längs kontinentalsockeln och sluttningar mellan latituderna 70 ° N och 22 ° N, på djup mellan ytan ner mot 2200 meter. Den lever på jätte bläckfiskar, bottenlevande fiskar, räkor, krabbor och havssniglar. Den har även sätts äta snabb simmande byten som lax och tumlare.

Det finns inga rapporter om att Pacific Sleeper Shark någonsin skulle ha attackerat en människa., däremot attackeras hajen själv ofta av späckhuggare.

Vanligen blir den 3,6 meter och väger omkring 318-363 kg, den största som fångats var 4,4 meter lång och vägde 888 kg. Troligen kan den dock växa sig uppemot 7 meter i längd.

4. Tigerhaj (Galeocerdo cuvier)

Tigerhaj
Tigerhaj | Bild av asw909 @ Flickr

Tigerhajen tillhör gruppen gråhajar och simmar i de varma vattnen runt öar och utanför kontinenternas kuster. Den återfinns i alla tropiska och subtropiska hav, men är vanligast i Stilla havet.

Hajen jagar främst på natten, ofta nära kusten. Dieten är mångsidig och den äter fiskar, sälar, fåglar, bläckfisk, sköldpaddor, havsormar, delfiner och även andra hajar. Hajen lever ofta i grunda vatten men har hittats på närmare 900 meters djup.

Den attackerar sällan människor men ibland sker attacker. Tigerhajen räknas som den näst mest farliga hajarten efter Vithaj.

Hajen blir oftast mellan 3-4,2 meter lång och väger runt 385-635 kg, honorna brukar vara något större än hanar. Den tyngsta Tigerhajen som fångats var en dräktig hona på 5,5 meter som vägde hela 1,5 ton. Troligen kan tigerhajen växa sig runt 7,5 meter lång.

3. Vithaj (Carcharodon carcharias)

Vithaj
Vithaj | Bild av hermanusbackpackers @ Flickr

Vithajen är den nu levande största rovfisken i världen och lever i svalare subtropiska vatten med en temperatur mellan 12-24°C. Den återfinns i vatten runt om i världen, men den största populationen lever runt Gansbaai, Sydafrika. Vithajen lever såväl i grunda som djupare vatten men vistats sällan djupare än 300-500 meter, största djupet en vithaj konstaterats på är 1 280 meter.

Vithajen lever främst på fisk och marina däggdjur samt fåglar. Vithajen är troligen den mest kända av hajarterna, mycket på grund av filmen Hajen som baseras på en novell skriven av Peter Benchley 1974. Där den framställdes som en vildsint best med smak för människor. Attacker sker, och det är den hajart med flest rapporterade attacker mot människor, men smak för människor har den inte, utan det rör sig snarare om att den misstar oss för sina vanliga byten eller känner sig hotad.

Den vanligaste storleken på Vithajar är mellan 4,2-5 meter, honorna är oftast större än hanar. De största Vithajarna når en längd mellan 6-6,5 meter, men rapporter om Vithajar över 10 meter finns men pålitligheten om de uppgifterna är osäkra.

2. Brugd (Cetorhinus maximus)

Brugd
Brugd | Bild av hermes- @ Flickr

Världens näst största hajart är brugden och är den enda haj som tillhör gruppen Cetorhinidae. Brugden påträffas längs tempererade delar av Atlanten och Stilla havets kuster, samt Barents hav. Arten påträffas då och då vid södra Norge och Svenska västkusten, men observationer de senaste 50 åren visar att de kraftigt minskat i våra vatten. Den går normalt inte in i Östersjön men det har förekommit.

Brugden är likt nummer ett på denna lista en planktonätare som inte utgör något hot för människor. När brugden äter simmar den ofta vid ytan, ibland även med nosen över vatten ytan, därifrån kommer även det engelska namnet Basking Shark, bask = solbada.

Kroppslängden ligger normalt runt 6-8 meter med en vikt omkring 5,2 ton. 1851 i Fundybukten, Kanada fångades den hittills största uppmätta Brugden, hela 12,2 meter lång med en vikt på uppskattningsvis 19 ton!

1. Valhaj (Rhincodon typus)

Valhaj
Valhaj | Bild av mikejsolutions @ flickr

Valhajen är den största nu levande hajen, tillika fiskarten. Den tillhör släktet Rhinocodon som i sin tur är det enda släktet i familjen valhajar. Valhajen återfinns i tropiska och varma oceaner på öppet vatten runt om hela världen.

Valhajen lever likt brugden främst på plankton, men de kan även äta småfisk. Valhajen är en vänlig jätte som inte utgör hot för människor, utan är tvärtom ett djur många dykare drömmer om att få simma med. Man har uppmätt Valhajar som dykt ner till 1285 meters djup, men oftast simmar den närmare ytan.

Valhajen har normalt en längd runt 9,7 meter och en vikt på 9 ton. Största Valhajen som fångats in och mätts var hela 12,65 meter lång, vägde 21,5 ton och hade omkrets på hela 7 meter.

Se video på en valfisk som hittat ett hål i ett fiskenät:


Alla bilder vi använder på Topp10Listor.se är licensierade under en Creative Commons-licens eller är i Public domain (”allmän egendom”.) De får därmed kopieras fritt eller sålänge upphovsman anges (se respektive bild för mer information). Vi reserverar för fel och ändringar.