Vi hittar inte några Mount Everest (8 848, 86 m.ö.h.) eller K2 (8 611 m.ö.h.) i Sverige. Men det betyder inte att vi har ont om svårbestigliga toppar. På den här listan mäter samtliga berg mer än 2000 meter över havet.

Det här är Sveriges tio högsta berg.

10. Akka stortopp – 2 011 meter över havet

I Lappland, närmare bestämt i Stora Sjöfallets nationalpark, hittar du fjällmassivet Akka. På lulesamiska betyder ordet ”gammal kvinna”. Den högre av Akkas dubbeltoppar, stortoppen, mäter 2011 meter över havet, och den något lägre, nordöstra toppen,mäter 2007 meter över havet. Akkamassivet är populärt bland klättrare, och går även bra att bestiga för mindre erfarna.

9. Palkattjåkkå – 2 016 meter över havet

Palkattjåkkå

Bergstoppen Palkkattjåkkå ligger i Pårte-massivet i Sareks nationalpark och är nästan svårare att uttala än att bestiga. Detta är Sveriges sydligaste bergstopp över 2000 meter.

8. Sarektjåkkå (sydtoppen) – 2 025 meter över havet

Fjällmassivet Sarektjåkkå ligger även det i Sareks nationalpark. Massivet har fyra bergstoppar som mäter över 2000 meter. Sydtoppen är den fjärde högsta av dem med 2025 m.ö.h.

7. Sarektjåkkå (Bucht-toppen) – 2 030 meter över havet

Bucht-toppen har på senare år passerat sydtoppen i Sarektjåkkås fjällmassiv, efter nya lasermätningar från Lantmäteriet. Det gör den till Sveriges sjunde högsta berg och den tredje högsta toppen i sitt fjällmassiv. Det är kartografen Wilhelm Bucht – den första mannen att bestiga stortoppen – som fått namnge Bucht-toppen.

6. Kaskasapakte – 2 040 meter över havet

Emma Svensson och Anton Levein klättrade alla svenska bergstoppar över 2 000 meter under 3 veckor.

Kaskasapakte är en del av Kebenaiskemassivet, och är mycket brant. Det gör den till ett populärt mål för klättrare som vill ha en tuff utmaning.

5. Sarektjåkkå nordtopp – 2 054 meter över havet

Tillbaka till Sarektjåkkås fjällmassiv och nordtoppen. Den näst högsta toppen i massivet är 2 054 meter och rekommenderas inte att bestiga för ovana bergsklättrare.

4. Kaskasatjåkka – 2 071 meter över havet

Kaskasatjåkka

Norr om Kebbekaisemassivet hittar du Kaskasatjåkka, vars topp når 2 071 meter över havet. Det räknas som ett av Sveriges bästa utkiksberg.

3. Sarektjåkkå stortopp – 2 089 meter över havet

Den högsta toppen i fjällmassivet Sarektjåkkå är stortoppen. Det skiljer bara 8 meter i högd mellan stortoppen och den högsta utmätta punkten i Sverige.

2. Kebnekaise (sydtoppen) – 2 095,6 meter över havet

Kebnekaise är Sveriges högsta berg, och består av sydtoppen och nordtoppen. Sydtoppen är den något lägre av dem båda och tar således andraplatsen på vår lista. Beroende på snömängd har det dock hänt att sydtoppen mätt högre än nordtoppen.

1. Kebnekaise (nordtoppen) – 2 096,8 meter över havet

Napratjonas och artisten Mwuana bestiger Kebnekaise.

Sedan 2018 har nordtoppen på Kebnekaise officiellt uppmätts till Sveriges högst punkt. Till skillnad mot sydtoppen är nordpunkten en fast bergstopp. Den bedöms vara svårare att bestiga än sydtoppen är därmed också ett av Sveriges mest utmanande berg för klättrare.