Styrkan eller hettan i chili mäts i ”Scoville-grader” och påverkas av koncentrationen av ämnet capsaicin, som är källan till den upplevda hettan. Skalans namn kommer från en amerikansk farmakolog vid namn Wilbur Scoville. Tabascosås t.ex. ligger på 2 000 till 5 000 Scoville. En skiva jalapeño utsätter din tunga upp till runt 10 000 Scoville. Habaneron ansågs under lång tid vara den hetaste chilin på planeten. Idag är det en helt annan historia och habaneron, även om väldigt stark, är bara en bråkdel av vad som nu finns i världens sortiment av chilifrukter.

Här kommer en lista på de absolut starkaste chilin du kan hitta i världen!

10. Red Savina Habanero 500 000 Scoville

Red Savina Habanero | Bild av buggolo @ Flickr
Red Savina Habanero | Bild av buggolo @ Flickr

Red Savina Habanero är en kultivar av habanero med nästan dubbel styrka av en vanlig habanero. Red Savina Habanero var länge den starkaste chilin i världen enligt Guinness World Records, men tappade förstaplatsen år 2007. Chilins ursprung är Walnut, Kalifornien.

9. 7 Pot Red 1 000 000 Scoville

7 Pot Red (Giant) | Bild av elzey @ Flickr
7 Pot Red (Giant) | Bild av elzey @ Flickr

Denna extremt starka chili på runt miljonen Scoville har sitt ursprung i Chaguanas på Trinidad. Dess namn sägs komma från att en enstaka chilifrukt är stark nog att krydda 7 stora grytor. I Trinidad används den i tårgas och marinfärg för att hålla borta skadedjur.

8. 7 Pot Barrackpore 1 000 000 Scoville

7 Pot Barrackpore är en variant av 7 Pot som är något större. Den kommer från distriktet Barrackpore i Trinidad.

7. Bhut Jolokia (Ghost pepper) 1 041 427 Scoville

Bhut Jolokia (Ghost Pepper) | Bild av elzey @ Flickr
Bhut Jolokia (Ghost Pepper) | Bild av elzey @ Flickr

Detta kan vara en av de mest kända chilisorterna på grund av den mängd uppmärksamhet den har fått på YouTube och andra sociala medier. Det är den första chilin som testades vetenskapligt på över 1 miljon Scoville. Bhut Jolokia kommer ursprungligen från Assam, Indien. Förutom matlagning har man i nordöstra Indien bland annat smörjt in chilin på staket som en säkerhetsåtgärd för att hålla vilda elefanter på avstånd.

6. Naga Viper 1,382 118 Scoville

Naga viper | Bild av 67368993@N04 @ Flickr
Naga viper | Bild av 67368993@N04 @ Flickr

På 6:e plats hittar vi Naga Viper. Naga är sanskrit för kobra och var under en kort period den starkaste chilin i världen (2011) enligt Guinness World Records. Naga Viper kommer ursprungligen från Cark, England.

5. Trinidad Scorpion ”Butch T” 1 463 700 Scoville

Trinidad Scorpion “Butch T” | Bild av elzey @ Flickr
Trinidad Scorpion “Butch T” | Bild av elzey @ Flickr

Den här frukten kommer från The Hippy Seed Company i Australien. Chilin har fått sitt namn scorpion för sin gadd.

4. 7 Pot Primo 1 469 000 Scoville

Framtagen år 2005 av trädgårdsodlaren Troy Primeaux (smeknamn ”Primo”) i USA. 7 Pot Primo är en korsning mellan sorten Naga Morich (en nära släkting till Naga Viper) och 7 Pot Red. Den är speciellt utmärkande för sitt mycket knottriga utseende.

3. 7 Pot Douglah 1 853 936 Scoville

7 Pot Douglah | Bild av elzey @ Flickr
7 Pot Douglah | Bild av elzey @ Flickr

På 3:e plats kommer ytterliggare en chili i 7 Pot familjen. Douglah är också känd som 7 Pot Brown. De hetaste chilifrukterna är traditionellt röda, men Douglah trotsar oddsen genom att vara brun och samtidigt extremt stark. Den har en god fruktig och lite nötig arom.

2. Trinidad Moruga scorpion 2 009 231 Scoville

Trinidad Moruga Scorpion | Bild av elzey @ Flickr
Trinidad Moruga Scorpion | Bild av elzey @ Flickr

Ursprungligen från distriktet Moruga i Trinidad. Paul Bosland, en expert på chilipeppar och chef för Chile Pepper Institute, sa: ”Du tar en bit. Det verkar inte så illa, och sedan bygger det och det bygger och det bygger. Det är ganska otäckt.” Detta är den starkaste naturligt förekommande chilin i världen.

1. Carolina Reaper 2 200 000 Scoville

Carolina reaper | Bild av elzey @ Flickr
Carolina reaper | Bild av elzey @ Flickr

Carolina Reaper är världens starkaste chili. När en Carolina Reaper är fullt mogen är den ungefär lika stor som en pingisboll. Låt dock inte storleken lura – dessa eldröda små chilifrukter är de starkaste som världen någonsin skådat. Märkligt nog har den initialt en mycket god, fruktig och söt smak – men detta vänder snabbt till bli som smält lava i munnen. Carolina Reaper har fått sitt namn från liemannen då dess gadd liknar en lie (se bild ovan). Den var ursprungligen benämnd ”HP22BNH7” och framtagen av odlaren Ed Currie, som driver PuckerButt Pepper Company i Fort Mill, South Carolina.

Carolina Reaper är den nuvarande världsrekordhållaren i Guinness rekordbok sedan Augusti den 7:e 2013.

Se ett underhållande klipp när två tjejer äter Carolina Reaper:


Det var alla i denna listan! Vi vill tillägga att det rapporterats om en ny chili med namnet ”Dragon’s Breath” som sägs gått om Carolina Reaper, men detta har i skrivande stund inte bekräftats av Guinness World Records. En annan het chili som rapporterats om är Pepper X, som sägs vara dubbelt så stark som Carolina Reaper men även där finns det inte mycket bevis ännu. Vi får se hur det går! Man kan ju undra om det verkligen behöver bli mycket starkare.

Alla bilder vi använder på Topp10Listor.se är licensierade under en Creative Commons-licens eller är i Public domain (”allmän egendom”.) De får därmed kopieras fritt eller sålänge upphovsman anges (se respektive bild för mer information). Vi reserverar för fel och ändringar.