Sverige har många städer men de 10 största städerna i Sverige finner du i denna lista. I vår lista utgår vi från tätorter och vår källa på de största städerna i Sverige kommer från statistiska centralbyrån (”Statistiska tätorter 2018”).

10. Jönköping – 97 996 personer

Jönköping
Vy över staden från Stadsparken. | Bild av 84554176@N00 @ Flickr

På 10:e plats i listan är Jönköping, en tätort i norra Småland. Inom tätorten bor 97 996 invånare. Staden är belägen vid Vätterns östra strand och omgivet av kuperade sluttningar. Tätorten omfattar även Norrahammar och Huskvarna som växte ihop med staden på 60-talet. I Jönköping finns flera stora företag, bland annat Husqvarna AB som har sitt huvudkontor i staden.

Jönköping är en residensstad för regionen (Jönköpings län) och här finns flera statliga verk och rättsvårdande myndigheter. Här fanns tidigare spårvagnstrafik men denna togs ur bruk 1958. I staden finns även flygplatsen Jönköping Airport som främst fokuserar på inrikes flyg men även post- och fraktflyg samt charter såväl inrikes som utrikes. Staden har kallats Smålands Jerusalem då staden är en residensstad i ett län med ett starkt kristet inflytande. En känd person från Jönköping är Agnetha Fältskog, medlem i popgruppen ABBA. Stadens slogan är ”ljuset vid Vättern”, något som stämmer bra i på stadens läge vid Vättern.

Se en time lapse video på Jönköping (Film av Peter Appelin)

9. Helsingborg – 110 520 personer

Helsingborg
Vy över Helsingborg. | Bild av jasonippolito @ Flickr

Helsingborg är en tätort i Skåne och hamnar på nionde plats enligt statistik från 2018. Staden ligger beläget vid Öresund smalaste del och till Helsingör i Danmark är det endast fyra kilometer. Staden har tack vare sin strategiska position varit en viktig plats för handel under lång tid och har en historia som sträcker sig tillbaka till vikingatiden och är därmed en av Nordens äldsta städer. Än idag har stadens läge en stor påverkan på näringslivet och här finns flera åkeriföretag och distributionscentraler. Hamnen är Sveriges näst största containerhamn och även färjetrafiken är omfattande.

Staden har ett rikt utbud av kultur- och nöjesliv och kommunen ger ofta bidrag till olika kultursatsningar, enligt Statens kulturråd 2007 var Helsingborgs stad den kommun i Sverige som satsade mest pengar på kultur per invånare. Kommunens slogan är ”den goda staden med delaktighet för alla”, något som stämmer väl med kommunens stora satsningar på nöjes- och kulturlivet.

Se en time lapse video på Helsingborg (Film av Andreas Fernbrant)

8. Linköping – 113 042 personer

Linköping
Stora torget i Linköping. | Bild av past @ Flickr

Linköping är nummer åtta på vår lista och ligger i Östergötland. Inom tätorten bor 113 042 invånare. Staden är belägen på Östgötaslätten, genom staden rinner Stångån som har sitt utlopp i sjön Roxen som ligger en bit utanför stadskärnan. Staden anses vara flygets vagga i Sverige och redan 1912 startade Carl Cederström en flygskola i staden. Än idag har flyget en stor betydelse genom Saab med sina 4900 anställda i staden. I staden finns två flygplatser, Linköping City Airport med 2 destinationer samt Malmens militära flygplats. I Linköping finns även Linköpings flygklubb (LFK) som är en av landets största flygklubbar med omkring 350 medlemmar.
Staden är känd som en av de större universitetsstäderna och på Linköpings universitet studerar idag runt 27000 studenter. Linköping satsar mycket på tillgänglighet för cyklister, över 30% av alla resor utgörs av cykeltrafik och 2002 utsågs staden till ”Årets cykelstad”. En av många uppskattad musiker, Lars Winnerbäck, är född och uppvuxen i Linköping. Stadens slogan är ”Där idéer blir verklighet”.

Se en informationsfilm om Linköping

7. Örebro – 124 027 personer

Örebro
Vackra Örebro slott. | Bild av julien-carnot @ Flickr

Örebro är beläget vid sjön Hjälmaren västra strand i Närke. Staden hade 2018 hela 124 027 invånare inom tätorten. Staden är residensstad i Örebro län och var under 1900-talets första halva känd som skostaden på grund av det stora antalet skofabriker som fanns vid denna tid men dessa är numera nedlagda.

Huvudnäringarna i Örebro är numera handel, logistik, industri, utbildning och offentlig förvaltning. Många är vi som gillar läskedrycken champis och dricker såväl påsk- som julmust, men något du kanske inte vet är att företaget Roberts AB som ligger i Örebro har exklusiv rätt till Champis samt till must-essensen i vår älskade must. Kommunens slogan är ”Mötesplats Örebro”.

Se en liten film på Örebro stad (Film av Hampus Imhagen)

6. Västerås – 126 190 personer

Västerås
Västerås med svartån som flyter genom staden. | Bild av jukk_a @ Flickr

Västerås slogan är ”Mälarstaden” något som passar staden bra med sitt läge vid Mälarens norra strand. Staden hamnar på sjätte plats över tätorter i Sverige med 126 190 invånare i tätorten (2018). Runt år 1900 startades Asea och Svenska Metallverken i Västerås, två av Europas största företag inom elektrifiering och kraftöverföring, dessa två var båda involverade i elektrifieringen av Sverige.

Näringslivet i Västerås idag domineras av grafisk industri, data- och elektronikföretagshandel, kommunikationer och service. Staden har även Nordens största insjöhamn och tar emot gods som kol och mineraloljor, här finns även en 34mil lång cykelväg, den längsta i Sverige. En annan kul fakta är att Sveriges allra första gymnasium grundades här 1623, Rudbeckianska gymnasiet.

Se en liten film på Västerås med fokus på Musikhjälpen 2019 (Film av Bo Lundvang)

5. Upplands Väsby och Sollentuna – 146 102 personer

S:t Eriks Kyrka i Sollentuna | Bild av froderik @ Flickr
S:t Eriks Kyrka i Sollentuna | Bild av froderik @ Flickr

Femma på vår lista är Upplands Väsby och Sollentuna, en stad i Stockholms län som tillkom 2016. Inom tätorten bor 146 102 invånare och består av delar som tidigare tillhört tätorten Stockholm samt Upplands Väsby och Ekeby.

Antalet personer i tätorten är fördelade på följande vis: 32 676 personer från Norra Järva tillhör Stockholms kommun, 65 859 personer från all tätbebyggelse utom Sjöberg i Sollentuna kommun, 41 066 personer från Upplands Väsby kommun samt hela 5 personer från Solna kommun.

4. Uppsala – 160 926 personer

Uppsala
Uppsala domkyrka med utsikt från fyrisån. | Bild av tusken91 @ Flickr

Uppsala med sina 160 926 invånare i tätorten är landets fjärde största. Staden är kyrkligt centrum i Sverige sedan 1164 då det är ärkebiskopssäte inom Svenska kyrkan, här återfinns även Skandinaviens äldsta säte för högre utbildning, Uppsala universitet som grundades 1477. Genom staden flyter Upplands längst å Fyrisån fram, här har flera rödlistade arter sitt hem, bland dessa återfinns fisken asp och uttern.

Uppsala är Sveriges näst största järnvägsort efter Stockholm räknat i passagerare, den allra tätaste järnvägstrafiken går söderut mot främst Stockholms stad och även flygplatsen Arlanda. Flera myndigheter däribland Läkemedelsverket och Livsmedelsverket har till säte i staden. Kommunens slogan är ”Tillväxt varje dag sedan 1286”.

Se en drönarfilm på Uppsala (Film av The Frantic Traveler)

3. Malmö – 317 245 personer

Malmö
Turning Torso i Malmö, Sveriges och Nordens högsta byggnad. | Bild av la-citta-vita @ Flickr

Malmö är den sydligaste av landets större tätorter och är beläget på västkusten. Staden har 317 245 invånare i tätorten. Öresundsbron går via Malmö till Danmark och omkring 20000 personer pendlar dagligen mellan Danmark och Malmö. Staden är även likt andra på vår lista residensstad inom länet staden är beläget, Skåne län. Malmö har som redan nämnt ett välkänt landmärke Öresundsbron, men här finns även Turning Torso (byggt 2005), som i dagsläget är Sveriges såväl som Nordens högsta byggnad och tillhör även en av de högsta byggnaderna inom Europa.

Staden är även en viktig knutpunkt för järnvägen och staden utgör start/ändpunkt för den Södra stambanan, och Öresundsbron trafikeras av inte mindre än tre tåg varje timme dagtid och ett tåg i timmen under natten. Staden näringsliv är varierat med företag inom många sektorer, bland annat inom logistik och bygg- och fastighetsmarknaden. Staden är tyvärr även Sveriges centrum för brottslighet via så kallade bluffakturor, ungefär 80% av landets bedrägerier av denna form sker från Malmö. Slogan för staden är ”Mångfald, möten och möjligheter”.

Se en liten film på Malmö (Film av William Collins)

2. Göteborg – 592 042 personer

Göteborg
Klippans kulturreservat i Göteborg. | Bild av kartlasarn @ Flickr

Göteborg är landets andra största stad med 592 042 personer boende inom tätorten och är beläget på västkusten vid Göta älvs mynning. Göteborg stadsplanering gjorde att Holländare under många år kallade staden Nya Amsterdam och på 1800-talet då staden industrialiserades hade engelsmän ett stort inflytande vilket gav staden smeknamnet Lilla London, ett namn staden än idag kallas.

SKF, Hasselblad AB och Volvo är några av Skandinaviens större koncerner som har sitt ursprung i Göteborg och många av dom har ännu huvudkontor i staden. Staden är likt andra städer på listan residensstad i länet det är beläget i, i Göteborgs fall Västra Götalands län. Göteborgs hamn är Nordens största och via denna hamn sker en stor del av den svenska importen och exporten.

Staden bidrar årligen med över 21 miljarder till statskassan genom turism, bland annat genom festivalen Way Out West, konserter på Ullevi arena samt nöjesparken Liseberg. Staden har även Nordens största hotell, Hotel Gothia Towers som har 4,5 stjärnor, 2014 beräknas en utbyggnad av hotellet vara klart vilket kommer göra hotellet till ett av Europas största. Slogan för staden är ”Öppen för världen”, och med alla olika typer av aktiviteter som erbjuds stämmer detta verkligen.

Se en film på Göteborg filmad med drönare (Film av VikingVideoGrapher)

1. Stockholm – 1 584 196 personer

Stockholm
Stockholms stad. | Bild av akasped @ Flickr

Stockholm är Sveriges största stad. Förutom att vara den största staden i landet så är den även vår huvudstad. Inom tätorten bor 1 584 196 invånare, vilket gör att Stockholm även är den största staden i Norden. I jämförelse så har Köpenhamn 1 295 686 invånare och Helsingfors 1 249 820 på andra- respektive tredjeplats. Staden är residensstad i Stockholms län likt andra städer på vår lista. Runt 40% av kommunen består av parker och grönområden. Naturen präglas av stadens läge mellan Mälaren och Östersjön. Kommunen har den mycket gynnsamma ”odlingszon II” som motsvarar Skånes inland.

Näringslivet i staden präglas av Tjänste- och servicessektorn, hela 85% av alla arbetstillfällen i staden tillhör dessa sektorer. IT-branshen är även stor och företag som Ericsson, Nokia, TeliaSonera och IBM finns på plats i staden. Här finns även de flesta Svenska bankers huvudkontor. Den största delen av all person- och godstrafik från södra till norra Sverige sker via Stockholm, mellan Stockholm och Uppsala finns även Sveriges största flygplats Arlanda. Staden har förutom spårvagns trafik även tunnelbana, något staden är ensam om i Sverige. Tunnelbanan är 110 km spårlängd och detta gör att Stockholm hamnar omkring plats 20 i världen i just spårlängd. Stockholms slogan är ” Stockholm, the Capital of Scandinavia”.

Stockholms stad har även Sveriges största universitet, lärosätet har idag omkring 70 000 studenter, 5000 anställda och 1500 doktorander. Stockholms Universitet bildades redan 1878 under namnet Stockholms högskola. 1960 förstatligades lärosätet och erhöll universitetsstatus i samband med detta byttes namnet till det nuvarande.

Se en film på Stockholm filmad med drönare (Film av Mase Alwart)


Alla bilder vi använder på Topp10Listor.se är licensierade under en Creative Commons-licens eller är i Public domain (”allmän egendom”.) De får därmed kopieras fritt eller sålänge upphovsman anges (se respektive bild för mer information). Vi reserverar för fel och ändringar.