Diamanter bildas 500 kilometer under jordskorpan och är ofta flera miljarder år gamla. De skapas genom att kol utsätts för tryck och värme under lång tid. Vi människor värderar diamanterna högt vilket inte minst avspeglas på hur dyra de är att köpa.

Men vissa kostar mer än andra.

Här är listan på världens 10 allra mest värdefulla diamanter.

10. Moussaieff Red: 8 miljoner dollar

© Famousdiamonds

Om du inte råkar ha 8 miljoner amerikanska dollar liggande så måste vi tyvärr meddela att du inte har råd med en av världens tionde dyrbaraste diamanter. Det är nämligen den lägsta prislappen du kommer hitta på den här listan.

Moussaieff Red upptäcktes i Brasilien för ett tjugotal år sedan och som namnet gör gällande är den röd. Dessutom är det den största naturligt färgade röda diamanten som någonsin upptäckts, med en vikt på 5,11 carat. I dag anses den vara en av världens allra mest eftertraktade diamanter.

9. Heart of Eternity: 16 miljoner dollar

Heart of Eternity är dubbelt så dyr som Moussaieff Red, men också ännu mer sällsynt. Blå diamanter, som Heart of Eternity är, utgör bara cirka 1 procent av alla diamanter som utvinns.

Vet du vilken som är den högsta byggnaden i världen? Vi kan avslöja att den 8:e högsta byggnaden är Willis Tower i Chicago.

Läs hela artikeln här om du vill veta mer!

8. Perfect Pink: 23 miljoner dollar

Den smaragdslipade diamanten Perfect Pink på 14,23 carat är unik både vad gäller storlek och färg.

2012 såldes den för 23 miljoner dollar på en auktion i Asien, vilket gjorde den till den dyraste juvelen som någonsin sålts i Asien.

Det rekordet kom dock att slås några år senare, då en annan rosa skönhet såldes för en betydligt större summa. Läs vidare så får du reda på vilken diamant det var.

7. Wittelsbackdiamanten: 23.4 miljoner dollar

© Wikipedia

Wittelsbackdiamanten är den äldsta kända diamanten i världen. Den djupblå skönheten trots ursprungligen komma från Indien, och den har vandrat mellan europeiska kungligheter sedan 1600-talet.

Från början vägde den 35,56 carat, men efter en omslipning 2009 väger den i dag 31,06 carat.

6. Winston Blue: 23.8 miljoner dollar

© Christies

Winston Blue kallades från början Fancy Vivid Blue Diamond. Efter att Harry Winston köpte diamanten 2014 fick den sitt nya namn, som den delar med ett märke av budgetcigaretter.

Den päronformade diamanten som värderats till 2 miljoner dollar per carat har dock i övrigt väldigt lite gemensamt med cigaretterna.

5. Pink Star: 71.2 miljoner dollar

Pink Star är den största kända diamanten med klassifikationen ”Fancy Vidiv Pink”. Den ovala diamanten på 59,60 carat köptes 2017 av Chow Tai Fook för 71.2 miljoner amerikanska dollar. Det är än i dag det dyraste verket som någonsin har sålts i Asien.

4. Centenary-diamanten: 100 miljoner dollar

Centenary diamanten

Cenetary vägde inte mindre än 599 carat som rådiamant, när den hittades 1986. När den slipades ner till sin hjärtform slutade vikten på 273,85 carat. Detta tog 154 dagar att slutföra.

I många år visades diamanten upp i Towern, den kungliga borgen vid Themsens strand i London. I dag är det dock okänt vem ägaren är till Cenetary.

3. Hope-diamanten: 250 miljoner dollar

1668 köpte kung Ludivg XIV Hope-diamanten, som först upptäcktes i Indien. Den 45,52 carat stora diamanten försvann senare under en plundring av kronjuvelerna i slutet av 1700-talet.

1839 dök den dock upp igen i London och ett hundratal år senare köptes den av Harry Winston. Han skänkte den i sin tur till Smithsonian Institution i Washington. Där kan du än i dag se den vackra blå diamanten på sin piedistal.

2. Koh-i-Noor: 400 miljoner dollar

© Wikipedia (Replika)

Den allra mest värdefulla diamanten i världen är Koh-i-Noor. Den väger 106 carat och är ovalformad.

Historien bakom Koh-i-Noor är mytomspunnen, men den tros härstamma från Indien och ha utvunnits redan på 1300-talet. Från början vägde den 793 carat, men efter en misslyckad klyvning blev vikten 280 carat.

Efter många turer genom århundradena hamnade Koh-i-Noor i den brittiska drottningen Victorias ägo 1850. När den slipades om till briljant några år senare fick den sin nuvarande vikt och sin nuvarande plats: i drottning Elizabeths krona.

Värdet på Koh-i-Noor är svårbestämt, men kan vara så mycket som 400 miljoner dollar.

1. Cullinandiamanten: 2 miljarder dollar

Cullinandiamanten är de största slipbara sten som någonsin har hittats. Den upptäcktes 1905 i Sydafrika och vägde 3106,75 carat. Två år senare gav den till kungen Edward VII i födelsedagspresent och några år senare var det dags att klyva diamanten för att senare slipas.

I slutändan blev det nio huvudstenar, varav den största är Cullinan I, som monterades i Edward VII:s spira.