Sedan urminnes tider har människan använt sin uppfinningsförmåga för att ta mänskligheten framåt. Vi har tagit fram verktyg och teknik som utmanar våra egna fysiska begränsningar, förverkligar våra drömmar och gör livet betydligt mer bekvämt att leva.

Vilka som egentligen är de tio allra viktigaste uppfinningarna kan förstås diskuteras. Och dessutom rangordna dem är ett i det närmaste omöjligt uppdrag. Men här är de tio uppfinningarna som vi åtminstone tycker alltid borde finnas med i diskussionen.

10. Telefonen

Alexander bell

1876 tog Alexander Bell patent på det som skulle bli en revolution i hur vi kommunicerar med varandra. Det är svårt att överskatta betydelsen av att som sociala varelser kunna lyfta på luren och få kontakt med varandra i realtid, oavsett distans emellan oss. Än i dag är telefonen i allra högsta grad relevant för hur vi kommunicerar.

9. Internet

Internet är något vi tar som självklart i dag. Men det är i själva verket inte mer än 15 år sedan som internet slog igenom på riktigt. Internet har likt telefonen inneburit en revolution i hur vi kommunicerar, men genomsyrar även i princip alla andra delar av vår vardag.

8. Tryckpressen

Gutenbergs tryckpress från 1439 anses av många ha lagt grunden till vårt moderna samhälle. tack vare tryckpressen kunde bläck överföras till papper på mekanisk väg. Det innebar att kunskap och information kunde spridas snabbare och i större upplagor. Följden blev en tid av upplysning och stora vetenskapliga framsteg, som varit omöjliga utan tryckpressen.

elon musk citat

Du har väl inte missat allt som Elon Musk sagt?

Nä vi tänkte väl det, men vi har sammanställt de 10 bäst citatet från Teslas grundar för att påminna dig.

7. Papper

En förutsättning, inte bara för tryckpressen, utan även långt innan som ett sätt för oss att få ner idéer och kreativitet på pränt. Papper uppfanns 100 år före vår tideräkning Kina, men används fortfarande dagligen världen över.

6. Kompassen

Möjligheten att upptäcka civilisationer och platser bortom sin egen blev möjlig genom kompassen. Den här navigationsuppfinningen har spelat en mycket stor roll för hur mänskligheten har spridit ut sig och utvecklats på jorden.

5. Penicillin

I vår del av världen är det lätt att ta penicillinet för givet. Men faktum är att många av de sjukdomar som vi i dag rycker på axlarna åt fortfarande skulle vara dödliga om det inte vore för möjligheten att ta penicillin.

4. Bilen

T ford

Bilen förändrade sättet vi reser på, hur våra städer ser ut och hur vi arbetar. När bilen började massproduceras påbörjades en förändring, som på gott och ont, förändrade livet för de flesta människor.

3. Hjulet

Hjulet sägs ha uppfunnits omkring 3 500 år före vår tideräkning. Men det dröjde 300 år innan det faktiskt började användas på kärror. Från häst och vagn till bilen – hjulet förändrade helt och hållet hur vi tar oss fram, fraktar varor och reser.

2. Flygplanet

Att flyga är en mänsklig dröm som under merparten av vår historia förblivit just en dröm. Men tack vare Wright-brödernas uppfinningsrikedom förstod vi i början av 1900-talet att drömmen faktiskt hade en chans att bli sann. I dag är flygresor vardag, och det är svårt att föreställa sig att det fanns en tid då det var helt omöjligt att resa långväga utan att det tog dagar eller veckor. Ett ångfartyg över Atlanten från England till Amerika tog i mitten av 1800-talet omkring två veckor. I dag tar samma resa några timmar.

1. Elektricitet

Mycket av den innovation vi tar för givet skulle inte vara möjlig utan elektricitet. Om vi plötsligt blev tvungna att klara oss utan elektricitet hade våra samhällen snabbt blivit betydligt mer lika de som existerade innan slutet på 1800-talet.