Det finns massa fina hundraser och de absolut mest populära hittar du i denna lista! Listan är baserad på registreringsstatistik 2012 av Svenska Kennelklubben.

10. Chinese crested dog

Chinese crested dog

Chinese crested dog | Bild av bevgoodwin @ Flickr

På plats 10 med 838 stycken nyregistreringar 2012 kommer Chinese crested dog. Rasen kommer ursprungligen från Kina men har Storbritannien som hemland, då det är där den huvudsakligen avlats. Rasen finns i två varianter, naken och pälsad. Den pälsade kallas powder puff och har fluffig lång päls.

Chinese crested dog är en sällskapshund som är aktiv, tillgiven och vänlig. Den används främst till utställning, men även till freestyle och agility. Alla färger och färgkombinationer förekommer.

Rasen kan drabbas av en del ögonproblem. Unga hundar av den nakna varianten kan drabbas av acne och det är även vanligt att de saknar en del tänder, något som hänger ihop med nakengenen.

9. Jack russell terrier

Jack russel terrier

Jack russel terrier | Bild av dippydaloo @ Flickr

Jack russell terriern har sitt ursprung i Storbritannien men har Australien som sitt hemland. Den avlades fram som grythund, vilket den används som än idag. Den är alert, orädd, aktiv och intelligent med stor personlighet. Det är en liten ras som är väldigt självständig och aktiv med en terriers hårdhet i kropp och psyke. Dessa egenskaper gör att den inte passar alla då den kräver mycket fysisk aktivitet och intellektuell stimulans för att må bra. Den fungerar bra som sällskapshund och är populär bland hästintresserade då den gärna följer med ut på ridturer och tack vare sin jaktinstinkt jagar och dödar den gärna mindre gnagare, vilket gör den utmärkt att ha som stallhund.

Färgen är vit med svarta och/eller röda tecken. Rasen är en frisk ras utan kända sjukdomar bundna till rasen. Avelsklubben för Jack russell terrier rekommenderar dock ögonlysning och patella undersökning på individer som ska gå i avel.

År 2012 registerades 845 hundar med rasen Jack russel terrier.

8. Shetland sheepdog

Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog | Bild av shamesprivacy @ Flickr

Med 948 ny registreringar år 2012 är Shetland Sheepdog den 8:e populäraste rasen i Sverige. Sheltien som den kallas härstammar från Shetlandsöarna utanför skottland i Storbritannien. Den avlades fram som gårds och vallhund men är nu framförallt en sällskapshund. Den är livlig, kvicktänkt, arbetsvillig, följsam och hängiven och passar nästan alla.

Sheltien är väldigt populär inom olika hundsporter till exempel lydnad, utställning, freestyle och rallylydnad. Den är ofantligt populär som agilityhund och ligger i topp internationellt. Sheltien finns i flera olika färger, sobel, trefärgade, blue merle, svart/vit och svart/brun.

Hundrasen är ganska frisk men tillfälliga magåkommor, felväxande ögonhår samt ögonsjukdomarna CEA och PRA kan drabba rasen. Det är en matglad hund så kost och motion är viktigt, för om den blir fet kan det orsaka problem med leder och hältor.

7. Cavalier king charles spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel | Bild av mbsimoe @ Flickr

Cavalier king charles spaniel är en liten sällskapshund från Storbritannien. Den är en mycket vänlig ras som är samarbetsvillig, glad, orädd och utan nervositet eller aggressivitet. Detta gör att den ofta passar utmärkt som ras för nybörjare. År 2012 registrerades 1016 stycken hundar med rasen Cavalier king charles spaniel.

En cavalier kan ha färgerna black & tan (svart och röd), ruby (röd), blenheim (röd och vit), eller tricolor (svart, röd och vit).

Rasens största hälsoproblem är att de kan få blåsljud på hjärtat, därför är det krav på hälsointyg på individer som går i avel. Rasen har en del lindriga hud- och öronproblem, även problem med ögonen förekommer. I hemlandet har även hjärnsjukdomen Syringomyelia fått mycket uppmärksamhet, hur vanligt förekommande den är här i Sverige vet man dock inte exakt.

6. Cocker Spaniel

Cocker spaniel

Cocker spaniel | Bild av bumpy73 @ Flickr

Cocker Spanieln härstammar från Storbritannien och avlades fram som jakthund vid morkulla jakt, namnet kommer från det engelska ordet för morkulla, Woodcook. Det registrerades 1066 nya hundar med rasen cocker spaniel i Sverige år 2012.

Idag används rasen främst som sällskapshund, den är livlig, aktiv och energisk. Rasen beskrivs ofta som outtröttlig och samarbetsvillig. Men den är även mycket kelen och tillgiven, gillar att vara till lags och är ganska lättlärd, men den kan även vara envis och påhittig.

Cocker Spanieln finns i mängder med färger, såväl fler- som enfärgade. Cocker Spaniel är en frisk ras, en del problem med höftleder och ögon förekommer men är ovanliga.

5. Jämthund

Jämthund

Jämthund | Bild av onemananhisdog @ Flickr

Jämthunden är en ras som avlades fram som jakthund här i Sverige. Den används oftast vid jakt på älg, men ibland även björn, lo, grävling och vildsvin. Som ren sällskapshund lämpar sig inte en jämthund, då passar andra raser bättre. Rasen har stor jaktlust och ett stort mod. Det registrerades 1742 nya jämthundar Sverige år 2012.

Jämthunden är mörk eller ljusare grå.

Rasen är till stor den en sund ras, men problem med Höftledsdysplasi och epilepsi förekommer.

4. Golden retriever

Golden retriever

Rasen golden retriever gillar inte helt sällan att bada. | Bild av DirkVorderstraße @ Flickr

Golden retriever kommer även den likt Labradoren från Storbritannien, och avlades fram av samma anledning, som apporterande fågelhund. Idag är den vanligast som sällskapshund tack vare sitt mjuka milda temperament och sin vilja att vara till lags. Men den används även likt Labradoren som tjänstehund och narkotikahund. 2012 registrerades 1788 nya hundar med rasen Golden retriever i Sverige.

Golden är en intelligent hund som trivs bra med andra djur, den är även känd för sitt tålamod med barn. Vilket i många fall gör den till en utmärkt familjehund. Den älskar i många fall vatten. Pälsen är lång och guld eller gräddfärgad. Rasen är en frisk ras utan rasbundna sjukdomar och lever ofta över 10 år.

3. Tysk schäferhund

Tysk schäferhund
Tysk schäferhund | Bild av laura271GSD1 @ Flickr

På tredjeplats hittar vi schäfern som är en populär ras, inte minst i hemlandet Tyskland. Schäfern avlades fram som herde- och vallhund. Namnet schäfer betyder just herdehund på tyska. Idag är den dock betydligt vanligare använd som brukshund eller som sällskap. En tysk schäferhund ska vara alert, nyfiken och social. Den har en stor koncentrationsförmåga och uthållighet. Blir en schäfer skrämd kan den snabbt lugna ner sig genom att utnyttja sin nyfikenhet. Dessa egenskaper gör att den idag är den absolut populäraste hundrasen som svenska polisen använder sig av. I Sverige hade schäfern hela 1844 stycken nyregistreringar 2012.

Schäfer finns i färgerna svart med rödbruna, bruna, gula till ljusgrå tecken. Det finns även enfärgade i svart eller grått med mörkare grå skiftningar. Rasen fanns tidigare även som vit men den har nu separerats från schäfer och blivit en egen ras, Vit herdehund.

Rasen har en del problem med höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi.

2. Labrador retriever

Labrador Retriever

Labrador retriever | Bild av edumillo @ Flickr

Med 2282 st nyregistreringar 2012 kommer Labradoren in på en andraplats. Rasen kommer ursprungligen från Storbritannien och fick sitt namn från Labradorhalvön i Quebec, Kanada. Rasen avlades fram för att apportera skjutet vilt, vilket den används för än idag. Den är även vanlig som ledarhund och används av polisen för att spåra narkotika. Labradoren är en utmärkt sällskapshund, den har ett milt temperament och är lättlärd. En labrador behöver mycket motion så det är en ras som inte passar alla.

Rasen finns i färgerna svart, brun och gul. Svart är den vanligaste färgen.

Det är en relativt frisk ras, men de kan få problem med höfter, armbågar, ögon, hältor och fetma.

1. Chihuahua

Chihuahua

Chihuahua | Bild av jonnymooshoo @ Flickr

Räknas båda pälsvarianterna (lång- och korthårig) av Chihuahua ihop är det den absolut mest populära rasen i Sverige, med hela 2360 nyregistrerade hundar 2012.

Chihuahuan är en liten ras uppkallad efter delstaten Chihuahua i Mexiko, där den härstammar ifrån. Chihuahuan är en livlig, pigg, alert och framförallt mycket modig ras. Den är väldigt vaksam och tvekar inte att försvara sina närmaste. Den är känd för att föredra hundar av sin egen ras och är lite av en ensamhund, vilket gör att den inte passar alla.

Rasen har ökat enormt i popularitet under 2000-talet, något som även gjort att smugglade hundar ökat och blivit ett problem. Därför ska man vara noga i sitt val av uppfödare när man ska köpa sin valp.

Enligt rasstandard får Chihuahuan ha alla färger, förutom merle. Chihuahuan är en sund ras utan rasbundna sjukdomar, men uppfödare undersöker ofta knäna innan parning då en del drabbas av patella luxation, lösa knäleder.


[info]Visste du att totalt har cirka 335 raser och varianter registrerats i Svenska Kennelklubbens hundregister? Vill du veta mer om det och massa annan nyttig information om hundar så kika gärna in på Svenska Kennelklubbens webbsida.[/info]

Alla bilder vi använder på Topp10Listor.se är licensierade under en Creative Commons-licens eller är i Public domain (”allmän egendom”.) De får därmed kopieras fritt eller sålänge upphovsman anges (se respektive bild för mer information). Vi reserverar för fel och ändringar.