Du kan lätt få intrycket att du har ett brett utbud av frukter när du går till en modern stormarknad. Det är långt ifrån sant! Naturen har mycket mer än så att erbjuda. Här listar vi några exotiska och coola frukter som naturen har att erbjuda som du kanske aldrig hört talas om förut.

10. Rambutan (Nephelium lappaceum)

Rambutan
Rambutan | Bild av ekigyuu @ Flickr

Rambutan är en stenfrukt som växer på ett 12-20 meter högt städesgrönt träd. Trädet härstammar från Indonesien och Malaysia. Frukten är röd, oval och 3-7 cm lång och 3-4 cm runt, skalet består av många små mjuka taggar. Fruktköttet är transparant, vit eller ljust blekrosa och smakar sött aningen surt med en smak som påminner om druvor. Varje frukt innehåller ett stort blankt brunt frö omgivet av fruktkött. Fröet går även det att äta rått eller tillagat.

Namnet på växten kommer från det malajiska ordet rambutan som betyder hårig. Frukten finns även att köpa som en gul variant i Costa Rica.

Rambutans rötter, bark och löv används i olika mediciner, i tillverkning av tvål och framställning av färgämnen.

Fruktens frö påstods vara giftig men tester visar att inte ens i doser upp emot 2500 mg/kg är fröna giftiga. Tvärt om visar extrakten inte någon påverkan på kroppen alls.

9. Kiwano/horngurka (Cucumis metuliferus)

Kiwano/horngurka
Kiwano/horngurka | Bild av csantosphotos @ Flickr

Växten kommer från tropiska afrika och på engelska heter den African Horned Cucumber då frukten har ett gult hårt skal med små horn på. Fruktköttet är grönt mycket saftigt och konsistensen påminner lite om kärnhuset i en gurka. Smaken är god och uppfriskande och beskrivs som banan med lime. Även fruktens skal går att äta.

Fröna är omgiva av en geleliknande massa och är rik på Vitamin C och fibrer. Lite salt eller socker kan förhöja smaken, frukten går att användas i matlagning men de flesta äter den rå och spottar ut dom många fröna.

Juicen från frukten är utmärkt som en smakrenande sorbet mellan måltider eller nerfrusen till is att användas i drinkar.

8. Sockerannona (Annona squamosa)

Sockerannona
Sockerannona | Bild av i_like_plants @ Flickr

Sockerannona är en växt som härstammar från tropiska Amerika, men odlas nu i många områden för sina frukter. Växten i sig är en lövfällande buske eller träd 3-6 meter högt. Frukten som är rund eller hjärtformad är kottlik, gulgrön och blir 5-10 cm i diameter. Fruktköttet är gultvitt och smakar sött, nästan lik vaniljkräm. Varje bit innehåller ett blankt mörkt frö.

Växten går att hitta på allt från 0-2000 meters höjd och gillar torra varma områden. Sockerannonan har högt kalori innehåll och är en utmärkt källa till vitamin C och mangan.

7. Noni (Morinda citrifolia, L)

Noni
Noni | Bild av mmmavocado @ Flickr

Nonin kommer från Asien och namngavs av Carl von Linnés lärjunge, Daniel Solander under hans resa med James Cook. Frukten är en medicinalväxt som är känd för att både lukta och smaka illa. Trädet nonins frukt växer på blir omkring 9 meter, trivs i skuggiga skogar och bär frukt året runt.

Noni frukten blir 10-18 cm lång och är först grön för att sedan bli gul nästan vit när den mognat. Trots den starka lukten och det bittra fruktköttet äts Nonin av en del, antingen tillagad eller rå. Ursprungsbefolkningen i Australien äter den rå med lite salt eller tillagad med curry. Även fröna kan ätas om de rostas.

Frukten har ganska höga nivåer av kolhydrater och fibrer, samt vitamin C, vitamin B3, järn och kalium.

Växtens frukt, blad och rötter används traditionellt mot menstruationssmärtor, magåkommor, diabetes, leversjukdomar och urinvägsinfektioner av polynesiska kulturer.

6. Ackee (Blighia sapida)

Ackee
Ackee

Ackee kommer från tropiska västafrika och växer på ett städesgrönt[1] träd som blir runt 10 meter högt. Den är en släkting till Litchi och Longan. Själva frukten är päronformad och går från grön till röd eller orangegul färg när den är mogen. När frukten öppnas ser man det mjuka nästan svampiga gula eller vita fruktköttet och de 3 stora svarta blanka fröna. Vanligen väger frukten 100-200 gram.

Omogna och oätliga delar är växten innehåller giften hypoglycin A och B som kan orsaka jamaican vomiting sickness som orsakar kräkningar. Men den mogna frukten innehåller inte detta.

Trots växtens ursprung är det främst i jamaicanska maträtter som frukten används. Frukten är den Jamaicanska nationalfrukten, och maträtten ackee med saltfisk är den nationella maträtten. Frukten låter man mogna på trädet och tvättas och rengörs innan den kokas i ca 60 minuter.

De torkade fröna, frukten, barken och löven används som medicinalväxt.

  1. Städesgrönt är den typ av växter som behåller löven året om. I tropika områden är nästan alla växter städsegröna här i norden är de flesta sorterna barrväxter.

5. Durian (Durio kutejensis)

Durian
Durian | Bild av crystallineradical @ Flickr

Durian frukten kommer från sydostasien och kallas ofta frukternas kung. Trädet den växer på blir omkring 20-25 meter hög beroende på art och bär frukt 1-2 gånger om året. Den kräver ett tropiskt klimat med en genomsnittlig dagstemperatur på 22°C.

Frukten har ett tjockt taggigt skal och kan bli 30 cm i diameter och väger oftast mellan 1-3 kg. Formen varierar från avlång till rund och skalet kan vara allt från grönt till brunt beroende på vilken art det rör sig om. Färgen på fruktköttet varierar från blekgul till röd. Smaken beskrivs som lik mandel och även fruktens frö kan ätas efter tillagning. Däremot avsöndrar fruktköttet en mycket speciell stark doft och många anser doften som obehaglig. Detta har gjort att Durian har blivit bannlyst från vissa hotell och även kollektivtrafik i sydostasien.

Namnet Durian kommer från det malajiska ordet duri, som betyder törne. Frukten innehåller mycket socker, vitamin C, kalium och aminosyran tryptofan, den är en bra källa för kolhydrater, proteiner och fetter.

Antingen älskar du eller hatar du Durian brukar man säga, vågar du testa att smaka?

4. Fingercitron / Buddhas hand (Citrus medica var. sarcodactylis)

Fingercitron/Buddhas hand
Fingercitron/Buddhas hand | Bild av geminica @ Flickr

Fingercitronen är en variant på citrus och kommer från Nordöstra Indien och Kina. Frukten frukten växer på buskar/små träd och själva frukten består av ett enda tjockt skal och ibland en liten mängd surt fruktkött.

Frukten används i Kina och Japan ofta för att parfymera rum och kläder tack vare sin väldoft. Med sitt unika utseende likt fingrar ges frukten ofta som gåva vid buddistiska tempel.

Man kan tillexempel gör suckat av frukten skal och även använda den som zest i matlagning. Frukten har inget bittert innerskal, likt många andra citrusfrukter och man kan då enkelt kapa av en hel bit att att hacka ner i en god sallad eller kanske strö över en fisk?

3. Mangostan (Garcinia mangostana)

Mangostan
Mangostan | Bild av vscript @ Flickr

Mangostan härstammar från sydöstra Asien och förekommer inte vild. Frukten växer på ett träd som blir 6-25 meter högt. Frukten är 6-8 cm stor, med ett tjockt purpurfärgat skal. Fruktköttet är vitt och omger varsitt frö. Smaken beskrivs som söt och syrlig och är en uppskattad frukt av många, köp den själv och smaka!

Senaste åren har Mangostanfrukten och dess juice marknadsförts som mirakelmedel med påståenden om mycket antioxidanter och ämnen som ska verka smärtstillande och inflammantionshämmande[1]. Dessa egenskaper gör att den används som folkmedicin i sydöstra Asien, man har även hittat tuggade pinnar av växten i Ghana. Trä från växten används ofta i Thailand. Skalet från frukten används även för att färga läder i Kina.

  1. Placebokontrollerad, dubbel-undersökte effekten av mangostan på mänskliga immunsystemets funktion: Kraftigt förbättrad immunologisk reaktion av försökspersonerna. (Publicerades Augusti 2009 i Journal of Medicinal Food.)

2. Jabuticaba (Plinia cauliflora)

Jabuticaba
Jabuticaba | Bild av mauroguanandi @ Flickr

Jabuticaba är ett fruktbärande träd som härstammar från sydöstra Brasilien. Trädet odlas för sina lilasvarta frukter som blir 3-4 cm med 1-4 stora frön inuti. Frukten äts rå samt görs till sylt och används i drycker. Jabuticaba hamnar på plats 2 i vår lista över de coolaste ätbara frukterna då själva frukten växer rakt ut från stammen på trädet!

Traditionellt används ett avkok på de torkade skalen från frukterna som bot mot astma, diarré, tillfälliga blodiga hostningar, och för att gurgla som hjälp vid inflammerade tonsiller.

Namnet kommer från ordet Jabuti (sköldpadda) och Caba (plats), som betyder plats där du hittar sköldpaddor på språket Tupi.

Frukten har mycket antioxidanter och inflammationshämmande ämnen. Man har även hittat anti-cancerämnen i frukten, ett ämne är jaboticabin som är unik för växten.

1. Mirakelfrukt (Synsepalum dulcificum)

Miracle fruit
Mirakelfrukt

På förstaplatsen i vår lista av coola frukter hittar vi Mirakelfrukt. Mirakelfrukt växer på en buske som kommer från Västafrika. Bäret smakar svagt sött, men innehåller inte mycket socker. Busken som bäret växer på blir mellan 1,8-4,5 meter hög. Bären är röda, 2 cm långa och varje frukt innehåller ett frö.

Bäret innehåller ämnet miraculin som ger bäret dess unika effekt. Om man äter bären och sedan äter något surt, så smakar det sött! Den får alltså sur mat att smaka sött. I USA kunde man fram till 1970 köpa tabletter med ämnet, det var ett tag vanligt med ”miraculin party”  där man man samlades och åt bären ihop med citron, rädisor, saltgurka, chilisås och öl för att uppleva smakskillnaderna. Ämnet miraculin produceras nu genom modifiering av tomatplantor.

I Västafrika där växten härstammar ifrån används växten för att söta palmvin. Den används också för att skapa god smak på majsbröd som blivit surt. I Japan är bäret populärt bland diabetiker och personer som går på dieter.


Alla bilder vi använder på Topp10Listor.se är licensierade under en Creative Commons-licens eller är i Public domain (”allmän egendom”.) De får därmed kopieras fritt eller sålänge upphovsman anges (se respektive bild för mer information). Vi reserverar för fel och ändringar.